DANAS NASTAVAK LJETA UZ MURU – SAJAM DOMAĆIH PROIZVODA, KUHANJE, KUMOVI U TRSKI

         Stari zanati, unikatni ručni radovi, autohtona jela, kolači, te pregršt domaćih proizvoda očekuje vas na „V. Sajmu domaćih proizvoda“ na gradskoj tržnici u petak 08.08. u Murskom Središću s početkom u 18,00 sati. Sajam je prezentacijsko – prodajnog karaktera.

DOĐITE … VIDITE … PROBAJTE … KUPITE …. ZABAVITE SE J

         U sklopu sajma održavat će se Mala škola hrvatske tradicionalne kuhinje. “Mala škola hrvatske tradicionalne kuhinje” je zabavno-kreativna igraonica nesputane igre sa pravim tijestom, brašnom, kuhinjskim predmetima…To je igra kuhanja i pećenja tradicionalnih jela i slastica našeg podneblja na način kako su to radile nekadašnje domaćice, naše bake, bez suvremenih kućanskih pomagala. Prostor radionice je jedna velika kuhinja u kojoj se neprekidno mijesi tijesto (od brašna i soli u jednakim omjerima – materijal od potpuno neškodljivih i nekvarljivih sastojaka ). Razvlačimo ga, motamo štrukle ili rolamo klipiće, kiflice, šiškrle, vanjkušeke, taškrle, široke rezance, keksiće s modlicama, pletenice, srčeka…potom ih djeca ukrašavaju raznim sjemenkama, premazuju guščjim ili pačjim perima prehrambenim bojama a sve to na domaćem grubom platnu na kakvom su nekada žene razvlačile tijesta za štrukle i dizane kolače. Protvane pune raznobojnih kolačića stavljamo za igru u rol starinskog špareta, ruke peremo u pocinčanom lavoru a vodu uzimamo „šefljom“ iz limene kante koja stoji na štokrlu pored špareta.

         Za dobru zabavu na sajmu domaćih proizvoda pobrinuti će se TS „KUMOVI“, a nakon 20,00 sati zabava uz tamburaše nastavlja se u Beach bar-u „Trska“ na šetnici uz Muru.

 

**** KAD SRCE KAŽE LJETO, KAŽE LJETO UZ MURU ******