Dan žena u Svetom Martinu na Muri

Turistička zajednica Općine Sveti Martin na Muri u suradnji sa Općinom Sveti Martin na Muri i Podružnicom Udruge umirovljenika Sveti Martin na Muri, obilježila je Međunarodni dan žena prigodnim darivanjem karanfila i jaglaca ženama koje su se u jutarnjim satima našle u centru Svetog Martina na Muri.

Svake godine, 8. ožujka, obilježava se Međunarodni dan žena. Toga dana slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća žena.

Ideja za njegovim obilježavanjem pojavila se početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Prvi puta Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Godine 1910. održana je 1. međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila Međunarodni dan žena na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Između ostalih važnih povijesnih događaja, ovim danom se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su i službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena.

David Novinščak, mag. oec.

TZ Sveti Martin na Muri