Dan Europe – 70 godina solidarnosti

Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća, koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost” – jedan je od najpoznatijih citata iz tzv. Schumanove deklaracije, kojom je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman 9. svibnja 1950. predložio  stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik te time predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva.

U sjećanje na taj dan, od 1985. godine, 9. svibnja se obilježava kao Dan Europe. Ove godine, točno 70. godina od Schumanovog govora, europske vrijednosti kao što su solidarnost i jedinstvo, u okolnostima pandemije koronavirusa, koja je u samo nekoliko mjeseci promijenila cijeli svijet, postale su izraženije nego ikad prije.

Stoga su ključne teme ovogodišnjeg Dana Europe zajedništvo i solidarnost, a u Hrvatskoj će se po prvi puta obilježiti virtualno, pod sloganom Europska komisija u Hrvatskoj kao pokretač pozitivne energije u društvu – Solidarnost.hr.

Ponosni smo što je Republika Hrvatska dio Europske Unije te što i mi u Međimurju pridonosimo unapređenju i promociji europskih vrijednosti.
SRETAN VAM DAN EUROPE!

UO za poslove župana

Elena Govedić