„CUG MAŠINA FUČNULA‟ U CENTRU MED DVEMI VODAMI Lea Šprajc i Janja Kovač dovele “Štreku” u Križovec

Riječju i pjesmom publika u Centru Med dvemi vodami u Križovcu je u srijedu 30. lipnja otputovala u vrijeme kad je prvi put „cug mašina fučnula” u Međimurju. Etnologinje Lea Šprajc i Janja Kovač predstavile su svoj autorski projekt i glazbeno predavanje „Štreka – metalna kralježnica Međimurja‟. Ovaj je program premijerno izveden u rujnu 2020. godine u sklopu projekta “Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier” u Čakovcu, a sad je ponovo predstavljen u Centru Med dvemi vodami. Emotivnim i poučnim kolažem autorice su publiku uvele u vrijeme dolaska željeznice u Međimurje. Prema kazivanjima starijih djeca su ovo tehnološko čudo komentirala: – Mama, mama videl sam kak’ velki šporhet vleče velkoga ormara!

Publiku su podsjetile i na 24. travnja 1860. godine kada je prvi vlak hrvatskim područjem prošao upravo dionicom Kotoriba-Čakovec-Macinec koja i jest najstarija hrvatska pruga.

Upravo je 2021. godina proglašena Europskom godinom željeznice s ciljem da se suvremeno društvo usmjeri više koristiti željeznički putnički prijevoz što bi utjecalo na smanjenje onečišćenja okoliša prije svega zbog prekomjernog korištenja prijevoza automobilima. Stoga se glazbeno predavanje „Štreka‟ idealno uklopilo u promoviranje željeznice kao odlične alternative prijevoza putnika.

Više o projektu i radu autorica saznajte na njihovoj internet stranici izpera.com. “Ve. Iz pera znatiželjnih umova” zajednički je projekt Janje Kovač i Lee Šprajc, osmišljen kao platforma za objavljivanje popularno-stručnih tekstova o tradiciji, kulturi i umjetnosti Međimurja.

Program “Štreka – metalna kralježnica Međimurja” je izabran za izvedbu u 2021. godini temeljem Natječaja za društveno-kulturni i umjetnički program na temu „Priroda Hrvatske‟. Provela ga je Javna ustanova Međimurska priroda koja je i bila domaćin događaja u dvorani “Kukuvija” Centra Med dvemi vodami. Serijal kulturnih programa na temu prirode Javna ustanova Međimurska priroda nastavlja početkom rujna.

 

Roberta Radović

rbt