Crtice sa šetnice – Panonska riba samo s glavom, vozač bez glave, bager i kamion nasred Mure…

Danas, a i proteklih dana malo smo prošetali šetnicom uz rijeku Muru u Murskom Središću i evo što smo zabilježili perom i kamerom

Povodom manifestacije “Ljeto uz Muru” 2015. u Murskom Središću na otočiću u lučici uz rijeku Muru postavljena je  instalacija “Panonska riba” autora Roberta Juraka.

Robert Jurak slovenski je umjetnik iz Logarovci kod Ljutomera. Bavi se dizajnom,  kiparstvom, slikarstvom, glazbom, filmom, fotografijom, ART oblikovanjem i još mnogim drugim djelatnostima. Kip Panonske ribe ili točnije kostur izradio je kako bi upozorio na današnju situaciju u društvu koju moramo promijeniti na bolje. U izradu ribe uložio je 200 sati rada kroz dva mjeseca, a „ulov“ mu je težak više od 600 kilograma.

Ova instalacija toliko se dopala Središćancima, a fenomenalno se uklopila u okoliš otoka tako da je odlučeno da ona ovdje ostane stalno, a ne samo za vrijeme održavanja „Ljeta uz Muru“.

Kako je otok podložan eroziji zbog poplava koje mu uvijek odnesu po koji dio, o čemu smo već u više navrata pisali, izgleda da je i njegova površina postala podložna propadanju pa je danas gotovo cijeli kostur Panonske ribe propao u zemlju, a vidi joj se samo glava.

Za razliku od ribe koja ima glavu, neki vozač je sigurno nema. Naime na parkiralištu uz šetnicu svoj auto je parkirao tik uz drugi, iako je bilo dosta slobodnih parkirnih mjesta, pa tako blokirani vlasnik nije moga ući u svoj auto. Ostalo mu je da potraži drugog vozača koji je možda ispijao kavicu u Trski, da ga pričeka ili da u svoje vozilo uđe sa suvozačeve strane. Odlučio se za ovaj zadnji potez te se nakon desetak minuta, preskakujući mjenjač brzina i ostale naprave koje su mu smetale jer je malo krupnije građe, uspio domoći vozačevog sjedala.

Neobičan prizor odvijao se ispod željeznog mosta gdje su se nasred Mure našli bager i kamion. Radilo se naime o čišćenju drveća i granja koje se u velikim količinama zaustavilo kod „glava“ na mostu, pa da bi ih uklonili radnici su si prvo morali do njih napraviti šudrani put dovoljno čvrst da podnese težinu bagera i kamiona, kako bi na taj način uklonili drveće. Kako su to obavili proteklih dana, danas su uklanjali „šuder“ pa je Mura opet u prirodnom stanju.

Od ostalih zanimljivosti na šetnici donosimo vam fotografije utvrđivanja nasipa uz Muru, početak radova na kopnenom „otoku“ uz Trsku, odnosno njegove obnove, kao i za one koji ih još nisu vidjeli, klupe oslikane motivima grada.

(tekst i foto R. Tomanić)