CIRKUS U CENTRU GRADA

Već više od mjesec dana, otprilike od prvog snijega, svakodnevno gledamo prostor  bivšeg parkirališta trgovine “Termoprom” kako zjapi prazno, izrovano i neuređeno, uokvireno plastičnim trakama, kao da se radi o cirkusu , a  ne dodatku poslovnog prostora u samom  centru grada.

Ponukani mnogobrojnim upitima građana  u čemu je  problem i  zašto se to ne riješi, odgovor smo potražili kod gradonačellnika Dražena Srpaka.

Po njegovim riječima on je poduzeo sve mjere koje su u njegovoj moći da postigne dogovor  sa vlasnikom parcele , ali za sada bezuspješno.

Pa krenimo kronološki redom da barem malo pokušamo razmrsiti taj gordijski čvor, iako ga po nama nema, nego treba samo malo dobre volje od strane vlasnika parcele da se on riješi. 16.09.2013 god. na sjednici  Gradskog vijeća gradonačelnik izvještava javnost da je postignut usmeni dogovor sa odgovornom  osobom firme “Promming” koja je   vlasnik te parcele  o skorom asfaltiranju iste.

Kako se po tom pitanju nije ništa poduzimalo gradonačelnik se pismenim putem  ponovo obraća poduzeću Promming te  moli da ako je ikako moguće da nešto poduzme u razrješavanju tog probema.

Isto  takvu zamolbu ponovo upućuje 26.11. no na sve to nema nikakve reakcije. Jedini odgovor je bio zatvaranje parkirnog prostora za sve učesnike  pa tako i za kupce  trgovine koja se nalazi u njihovom vlasništvu . Postavlja se pitanje gdje sada  parkiraju svakodnevni mnogobrojni kupci, pošto je parkiralište iza trgovine zauzeto cijelo radno vrijeme automobilima gostiju ugostiteljskog objekta “Jama”.

Nije nam najjasnije zašto vlasnik parcele nije htio ući u nagodbu sa Gradom  u zajedničko investiranje obnove parkirališta jer ono je neophodno jednima i drugima.

Svima je jasno da vlasnik čestice ima apsolutno pravo  da je koristi na način kako on želi , ali je  apsolutno njegova obaveza da uredi taj prostor.

Gradonačelnik  smatra da je najbolje da se podijele troškovi i uredi parkiralište jer ovakav izgled kakav je sada ne koristi nikome, ni njima ,a ni nama kao gradu.

Kako bi nam bilo što jasnije o čemu je zapravo riječ potrudili smo se  i zavirili u Detaljni urbanistički plan grada i na tom dijelu katast. čest.988 k.o. Mursko Središće  u budućnosti bi morala biti Zona centralnih i društvenih sadržaja ma što to značilo.

Ispada da  bi vlasnik parcele ovdje mogao izgraditi i proširiti svoje poslovne prostore pa možda zbog toga za sada nije zainteresiran za ovakav način  uređenja, što je njegovo pravo.

No kao što ima prava tako ima i obaveze prema Gradu, a jedna od njih je da prostor u centru grada drži uređenim. Mislimo da bi na tom djelu Komunalna služba morala poraditi.

I na kraju ne znamo kako će se razmrsiti ta zavrzlama, no svakako se mora riješiti, jer  ovakvo stanje ne koristi nikome.  (Muralist)