Čakovečki HGSS-ovci obnovili znanja iz pružanja prve pomoći

Svake tri godine članovi Hrvatske gorske službe spašavanja obavezni su obnoviti licencu pružanja prve pomoći. Minule nedjelje na redu su bili članovi čakovečke Stanice HGSS-a, a kako je rekao pročelnik Neven Putar to je licenca bez koje se ne može biti član gorske službe spašavanja. Ako netko ne dođe na obnavljanje znanja iz pružanja hitne pomoći automatski prestaje biti članom HGSS-a. Jedna naša članica pristupila je licenciranju iako ima slomljenu ruku, naglasio je i dodao kako je pružanje prve pomoći sastavni dio svake vježbe koju provode.

 Tečaj obnove znanja obuhvaća sve aspekte zbrinjavanja unesrećenih osoba u planinama i nepristupačnim područjima prema programu trajne edukacije pripadnika HGSS-a iz područja prve pomoći- rekao je Putar. Obuku su provodili instruktori Medicinske komisije HGSS-a, a jedan od njih Romeo Novak,  objasnio je kako se sastoji od dva dijela.

Prvi dio koji smo proveli na čakovečkim bazenima se temeljio na radionici održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora i imobiliziranja ozlijeđenih osoba. Drugi dio je bio provjera naučenog kroz vježbu na nepristupačnom terenu- kazao je Novak.

Vježba se provodila u obližnjoj Globetki, a uključivala je scenarij u kojem su dvije osobe vozeći quad doživjele nesreću. Vrlo brzo po primitku dojave HGSS-ovci su izašli na teren, locirali unesrećene i pružili im prvu pomoć. Jednoj osobi, koja je prema scenariju imala slomljenu ruku, imobilizirana je ruka, dok je druga zbog ozljeda vrata i kralježnice imobilizirana i uz pomoć nosila izvučena iz šume i predana liječničkoj službi. Svih 20 pripadnika Stanice Čakovec uspješno je obnovilo svoju licencu i spremno čeka nove izazove koje pred njih može staviti svakodnevica.

Relicenciranje je iskorišteno i za simboličnu predaju automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) kojeg su HGSS-ovci dobili za svoj rad. On je ustupljen spasilačkoj službi na čakovečkim gradskim bazenima, a instruktori Medicinske komisije educirali su spasioce oko njegovog korištenja. Sve dok to intervencije HGSS-a ne zahtijevaju,  AVD će biti kod spasilaca na bazenima i u pripravnosti za moguću upotrebu i spašavanje nečijeg života.

(Miljenko Dovečer, foto: HGSS)