MIS I MIK – Čak 17 besplatnih ljetnih radionica za školarce

MEĐIMURSKI INFORMATIČKI KLUB I MLADI INFORMATIČKI STRUČNJACI

Da ovogodišnji ljetni praznici proteknu u zabavi i učenju, pobrinule su se udruge Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS). Navedene su organizatori i provoditelji tri niza besplatnih ljetnih radionica za školarce, u sklopu kojih je predviđeno čak 17 zanimljivih radionica iz područja STEAM-a prilagođenih različitim uzrastima. Edukativno-kreativni programi čiji je cilj na zanimljivi i poučan način školarcima približiti znanost i tehnologije, održat će se u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje tijekom lipnja, srpnja i kolovoza.

Uz podršku Grada Čakovca provest će se radionice izrade web stranice (Hoću svoj web), programiranja računalnih igara (Računalne igre za najmlađe), tehničkog crtanja (AutoCAD, mala škola crtanja), strojarstva (Mali strojari) i modelarstva (Modelirati učimo svi, veliki i maleni). Polaznici će na praktičnim primjerima naučiti izrađivati web stranice pomoću platforme WordPress, upoznati programski jezik Python i alat za izradu računalnih igara PyGame/Zero, naučiti kako ideju pretočiti u program za crtanje na računalu te savladati rukovanje alatima i izrađivati uporabne predmete od metala i drva. 

Kaj buš STEM? simboličan je naziv projekta udruga MIK i MIS koji financira Grad Čakovec putem inicijative Grad Čakovec – prijatelj djece, a koji obuhvaća radionice programiranja, matematike, kemije, weba te 3D modeliranja i ispisa. Moje prvo programiranje osmišljeno je kao uvod u svijet programiranja za najmlađe polaznike, na radionici Moja prva web stranica polaznici će otkriti kako nastaju web stranice, dok je cilj radionice ProgramIGRANJE stvaranje vlastite računalne igre pomoću programskog jezika JavaScript. Iza naziva Dvorac za princa i princezu krije se zanimljiv spoj matematike, modelarstva i maketarstva, a nastavno na usvojeno polaznici će u sklopu radionice Modeliraj dvorac za princa i princezu naučiti kako nastaje dvorac u softveru za 3D modeliranje te se isti 3D printanjem prenosi u fizički svijet. Buduće kemičare oduševit će eksperimenti i pokusi na radionici Zabavna kemija, dok je za vrtićarce osmišljena Rašpaonica na kojoj će izrađivati drvene igračke te pritom razvijati motoriku.

Zajednički naziv STEM kamp Međimurske županije obuhvaća četiri radionice iz područja kemije, 3D modeliranja i ispisa, matematike i razvoja mobilnih aplikacija, nazvane Otkrivanje znanosti kuhanjem, 3D print LEGO akademija, Kockanje u starogrčko doba – Platonova tijela i Moderne mobilne aplikacije. Iste su dio projekta sufinanciranog sredstvima Međimurske županije, a njihov je cilj primjerima iz svakodnevnog života potaknuti znanstveno, logičko i kritičko razmišljanje u djece i mladih te razviti kreativnost i inovativnost.

Više informacija o samim radionicama, prijavnice i raspored održavanja istih nalaze se na Internet stranici udruge Međimurski informatički klub (MIK):

https://mik.hr/besplatne-ljetne-radionice-2021/

Andreja Šmitran, mag.nov.

Mladi informatički stručnjaci (foto: arhiva Muralista)