BUNDEKI I VELIKAN HIMALAJE VIKI GROŠELJ POMAŽU NEPALU

U petak 19. lipnja s početkom u 20 sati održat će se humanitarna akcija vezana uz pomoć ljudima u Nepalu koji su stradali u potresu.

Čitav dan u Čakovcu će biti otvoren i humanitarni štand kraj Centra za kulturu, a u 20 sati će najveći slovenski velikan Himalaje održati svoje putopisno predavanje o potresu u Nepalu kojem je ove godine i svjedočio.

Pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže u petak u Čakovcu i tako svojim donacijama i  kupnjom ulaznice od 20 kn pripomognu siromašnom nepalskom stanovništvu

 

Velikan Himalaje- Viki Grošelj– petak 19. lipnja u 20 sati- Centar za kulturu Čakovec

„Doma  sanjari o Himalaji, a u Himalaji o domu.“

Vrhunac  Bundekove akcije za pomoć prijateljima u Nepalu gostovanje je najpoznatijeg slovenskog Himalajca i penjačkog partnera Stipe Božića. Svojim će autentičnim fotografijama i pričama svjedočiti o događajima  koji su zadesili potresom pogođen Nepal u čijem se žarištu i sam nalazio.

Viki je rođen 1952. godine i po zanimanju je sportski pedagog. Vrhunski je alpinist, gorski spašavatelj i vodič.

Sudionik je brojnih uspona  u slovenskim i europskim planinama, bio na više od trideset ekspedicija u gorjima izvan Europe. U Himalaji je izveo jedanaest uspona na deset osamtisućaka. Na sve njih, osim na Makalu, Everest i Kangčendzengu popeo se bez korištenja dodatnog kisika. Iako srž njegovog alpinizma čine usponi na osamtisućnjake, Viki je također prvi Slovenac koji se popeo na najviše vrhove svih kontinenata. Slovenac je s najviše osvojenih najviših vrhova svijeta.

Autor je i suautor brojnih knjiga i članaka, a uz knjigu Velikani Himalaje pripremio je i dokumentarnu seriju  u kojoj predstavlja četrnaest vrhova našeg planeta viših od 8000 metara i povijest penjanja na njih. Dobitnik je brojnih nagrada, plaketa i priznanja.

Kako se u vrijeme potresa i sam nalazio u himalajskom području, njegove će riječi možda i najbolje prikazati  ljepotu humanosti  u nevolji  : “Čeprav je vsaka druga hiša skoraj porušena, so ljudje zelo neupogljivi. Ljudje, ki nimajo nič, nam ponujajo hrano! Mi jo sprejmemo in je ne moremo plačati. Pravijo, da moramo v takšnih trenutkih pomagati drug drugemu.”

Pozivamo sve ljude dobre volje, sve planinarske prijatelje i ljubitelje putoslika da nam se pridruže na putopisnom predavanju Vikija Grošelja čiji će moderator biti Siniša Golub.


Ulaznica je 20 kn i karte se mogu nabaviti na blagajni Centra za kulturu:
utorak 10.00 – 12.00 i  16.00 – 20.00 sati; srijeda – 10.00 – 12.00 sati; četvrtak 10.00 – 12.00  i  16.00 – 20.00 sati; petak 10.00 – 12.00 i  16.00 – 20.00 sati.

 

 

(Sonja Vršić, PD Bundek)

slo_obrn