Brutalan toplinski val hara Europom: Ekstremne vrućine stižu i u Hrvatsku, temperatura bi mogla prijeći i 40 stupnjeva

Na vrhuncu toplinskog vala koji nam stiže ovih dana u većini Hrvatske i okolnih zemalja očekuje se najviša dnevna temperatura između 35 i 40 stupnjeva. Zbog lokalnih uvjeta ona će ponegdje biti niža, ali DHMZ ne isključuje mogućnost niti za više vrijednosti.

Novi toplinski val zahvatit će Hrvatsku, upozorili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Nakon predaha od desetak dana, na Jadranu su se sredinom mjeseca ponovno pojavili temperaturni uvjeti za nastanak toplinskog vala, no opasnost do danas uglavnom nije prelazila umjerenu. Prema prognozama, to će se promijeniti idućih dana, pogotovo u razdoblju od 21. do 24. srpnja.

Unutrašnjost je, nakon duljeg izostanka izraženije vrućine, na pragu toplinskog vala, upozorava DHMZ.

”Vrlo topla zračna masa unutar termobaričkog grebena uzrokovala je ekstremnu vrućinu u zapadnoj Europi, osobito Francuskoj i Velikoj Britaniji gdje su zabilježeni i rekordi. Ta se zračna masa sada premješta nad naše krajeve, a na Jadranu će se vjerojatno zadržati i tijekom sljedećeg tjedna. Ipak, u Hrvatskoj situacija ne bi trebala biti ekstremna kao na zapadu Europe. Prognoze ukazuju i da bi na kopnu toplinski val na samom kraju ovog tjedna ili početkom idućeg, barem nakratko, trebao biti prekinut ili ublažen”, objasnili su iz DHMZ-a.

Na vrhuncu toplinskog vala u većini Hrvatske i okolnih zemalja očekuje se najviša dnevna temperatura između 35 i 40 stupnjeva,  zbog lokalnih uvjeta ona će ponegdje biti niža, ali DHMZ ne isključuje mogućnost niti za više vrijednosti.

”Uz slabljenje bure te visoke dnevne temperature zraka i sunčano vrijeme, more će se ponovno jače zagrijati. To će duž obale za posljedicu imati još toplije i sparnije, a time i neugodnije noći s najnižom temperaturom oko 25 stupnjeva ili mjestimice višom. I na kopnu će biti toplih noći s temperaturom višom od 20 stupnjeva”, najavili su iz DHMZ-a.

”Većini ljudi je od samih meteoroloških rekorda ipak važniji nepovoljan utjecaj visoke temperature i toplinskog vala na zdravlje ljudi. Upravo tom aspektu treba pridati posebnu pozornost. Savjetuje se pridržavanje preporuka za javnost, praćenje vremenskih upozorenja i biometeorološke prognoze. Manjak oborine i već dugotrajna suša na mnogim lokacijama, pogotovo na Jadranu i uz njega, se nažalost nastavljaju. Posljedično se nastavlja i vrlo velika opasnost od požara raslinja kojima također svjedočimo posljednjih dana”, upozorili su iz DHMZ-a.

(izvor: https://dnevnik.hr/, foto: ilustraciju )