BRANITELJI NA SKUPŠTINI JEDINSTVENI I ODLUČNI DA RADE JOŠ BOLJE I KVALITETNIJE

Jučer je u prostorijama bivše autobusne postaje održana Skupština ogranka Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Mursko Središće. Skupu je prisustvovalo tridesetak članova, a otvorio ga je predsjednik Tihomir Okreša. Skupštini su nazočili predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak, kao i gosti iz Čakovca, Stjepan Horvat predsjednik UDVDR-a Međimurske županije i Dražen Tkalec tajnik iste.

Sva izvješća, od onog o radu, financijskog, pa do plana rada za ovu godinu prihvaćena su jednoglasno. Iako Skupština nije bila izborna ipak su izabrani neki novi ljudi na funkcije koje su zbog objektivnih razloga ostale upražnjene. Tako su u Središnji odbor ogranka izabrani Zlatko Rihtarec i Mladen Kontrec, u Nadzorni odbor  Mladen Kerovec, a za dopredsjednika Udruge izabran je Zvonimir Turk iz Brezja.

U svom izvješću predsjednik Tihomir Okreša naglasio je da se rad i djelatnost ogranka odvijala sukladno Programu rada i temeljila se na sljedećim aktivnostima: 5. travnja održali su izvještajno – izborni sabor , djelomično je ažurirana evidencija članova kojih sada ima 46, a samo polovica plaća članarinu. Svi su upoznati sa njihovim pravima, mogućnostima školovanja, prekvalifikacija, samozapošljavanja i  stipendiranja djece preko Međimurske županije. Također sudjelovali su na raznim sportskim natjecanjima ( streljaštvo, mali nogomet i povlačenje konopca), a raritet je da za ribičko takmičenje nisu uspjeli sastaviti ekipu iako su gotovo svi ribiči. Nabavili su zastavu ogranka koju je financirao Grad, dok je kape i majice, koje su pojedinačno platili, a novac je u blagajni ogranka, sponzorirao njihov član Miljenko Zobić. Vlastitim radom uredili su prostorije koje im je dodijelio Grad koji je i nabavio potrebni materijal. Uključivali su se u obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata kao što je Zaustavljanje tenkova JNA u Murskom Središću, obljetnice VRA „Oluja“ u Kninu, obljetnice Oslobađanja vojnih objekata u Međimurju, kao i na dočeku generala Gotovine u Čakovcu. Paljenjem lampiona obilježili su obljetnicu Sjećanja na žrtve Vukovara, sudjelovali su na hodočašću vojske, policije i branitelja u Mariji Bistrici. Čuvaju spomen na poginule i umrle hrvatske branitelje s područja grada, a za Dan Svih svetih zapalili su im svijeće na grobljima u Murskom Središću, Peklenici i Selnici. Aktivno su se uključili u prikupljanje sredstava za pomoć kod operacije Melani Horvat iz Križovca gdje su prikupili 1.100 kuna. Povodom blagdana Svetog Nikole tradicionalno su darivali djecu svojih članova do 12 godina starosti prigodnim slatkim paketima.

Okreša je posebno istaknuo da su veoma zahvalni nositeljima gradske vlasti koji podupiru sve njihove aktivnosti i financijski ih pomažu. Sve u svemu sa radom ogranka u protekloj godini vrlo su zadovoljni, mada smatraju da su mogli i bolje, ali za to je potrebno da se u rad uključi više članova.

Skup je sa veoma emotivnim i iskrenim govorom pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak koji je naveo sljedeće:

„I ja sam se borio za samostalnu Hrvatsku, ali ne sa oružjem u ruci kao vi i moj brat na kojeg sam, kao i na sve vas, veoma ponosan. Po vokaciji sam domoljub i neobično mi je drago što mogu prisustvovati ovoj vašoj Skupštini. Vjerujem da ste danas kao i većina drugih građana razočarani nekim stvarima koje se događaju ili su se događale u našoj državi koja je bila pljačkana od desnih kao i lijevih političkih opcija. Nazivaju nas ustašama samo zato što volimo svoju domovinu, a njih odavno nema. Završili su na Blajburgu, križnim putevima i mnogobrojnim jamama zajedno sa većinom nevinog naroda. Bliska mi je politika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koja se svodila na antifašizam, ali i antikomunizam. Danas smo svjedoci da naši visoki političari odlaze u Beograd i ljube se sa ljudima koji su poubijali 15 hrvatskih starica i bacili ih u bazen. Sveti Domovinski rat kojeg ste bili sudionici pokušava se pretvoriti u građanski, omalovažava se sve što je hrvatsko ili pokušava to biti. Zato ste tu vi, dragi moji branitelji, koji morate širiti istinu o onome što ste prošli i štititi ono za što ste se borili. Dok je vas biti će i Hrvatske. Kao predsjednik Gradskog vijeća mogu reći da su vam moja vrata, kao i vrata ostalih djelatnika i dužnosnika u Gradu uvijek otvorena. Truditi ćemo se da vam uvijek pomognemo u okviru naših mogućnosti i na nas možete računati u bilo kojoj situaciji.“ završio je Miljenko Cmrečak.

Pred sam kraj skupa, ali ipak na vrijeme, pojavili su se gradonačelnik Dražen Srpak i njegov zamjenik Zvonimir Vrtarić koji zbog pretrpanog rasporeda nisu stigli na početak skupštine. Kratkim prigodnim govorom braniteljima se obratio Srpak, kao i gosti iz Čakovca Horvat i Tkalec.

Na kraju nastavljeno je ugodno druženje uz izvrstan vojnički grah koji je maestralno pripremio Anđelko Jurak.

 

                                                                                               (R. Tomanić)