Božinović bez maske za N1: Nositi masku u društvu izraz je poštovanja prema drugome

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović u Dnevniku N1 govorio je o koronavirusu u Hrvatskoj, djelovanju Stožera i tome kako zarazu možemo držati pod kontrolom.

“Računali smo da će s otvaranjem gospodarstva i otvaranjem svih oblika života u Hrvatskoj biti lokalnih žarišta, ali da dokle god to bude održivo ćemo lokalna žarišta gasiti lokalno. I danas bi brojke bile male da nije posljedica, tj. kontakata s nekoliko svadbi i karmina u Dalmaciji.
Prema nekim procjenama imamo preko 300 svadbi, teško je pobrojati sva ta okupljanja, i dokle god su žarišta s 1-2 mjesta, nije još za neke akcije, odluke. Ono što radimo sada je da ukazujemo građanima da se pridržavaju temeljnih epidemioloških mjera. To nam je najbolji način da gospodarstvo i turizam idu naprijed i da sačuvamo zdravlje ljudi”, rekao je Davor Božinović.

Noćni klubovi

“Maske i druge preporuke pridonose usporavanju i zaustavljanju širenja virusa, nije to nikakva naša originalna mudrost, cijeli svijet je na neki način na tragu onoga što znanost sugerira, a to je da korištenje maski u zatvorenom i svih onih epidemioloških preporuka donose rezultat. Kada bi se svi pridržavali fizičke distance i nošenja maski u zatvorenom, pretpostavljam da bi govorili o nikakvom ili malom broju zaraženih. Zato sad govorimo o tome jer se i na zimu očekuje porast respiratornih bolesti”, rekao je Božinović.

Nizozemska nas je stavila na žutu listu, i Britanija o tome razmišlja.

“U kontaktu smo s drugim zemljama, ali ključno je da svatko pomaže stanju i brojevima inficiranih. Brojke nam olakšavaju dolazak turista u Hrvatsku. Mi komuniciramo da je Hrvatska kao turistička destinacija sigurna. Ovo su brojke koje su vezane i za neke naše tradicije koje bi bilo dobro sada staviti u drugi plan, a od turizma nam zemlja jako ovisi”, rekao je.
Ako netko misli da Stožer treba raditi bolje, neka kaže kako.

“Kada je riječ o medicinskom dijelu Stožera, sebe bih izuzeo, ali tu je riječ o vrhunskim stručnjacima, od početka su se znali postaviti prema infekciji i prema metodi rada su nas doveli u red zemalja koje su se najuspješnije nosile sa zarazom, i to su ljudi koji su s neprimjerenim udarima se dobro nosili. U kontaktu su s kolegama i sve najbolje što znaju prenose i stožeru i cjelokupnoj javnosti.

Mi smo 24 sata dnevno fokusirani na ovu zarazu, na organizacije događaja, poput Sinjske alke, kako škola može ići na jesen… Mi imamo odgovornost da radimo, sugeriramo, donosimo preporuke. Ako netko misli da se to može raditi brže, bolje i efikasnije – neka predloži, ali nismo nikada čuli da je netko dao prijedlog.

Milanović kaže da maske ne pomažu

“Ne želim na taj način voditi dijaloge. WHO je više puta iznijela mišljenje o rukovanju, oko maski jeste bilo nekih lutanja, ali sada je znanost rekla da maske štite druge od vas. Nositi masku u društvu izraz je poštovanja prema drugom”, rekao je Božinović.

(Izvor: N1, http://hr.n1info.com/, foto: N1)