BOŽIĆNA I NOVOGODIŠNJA ČESTITKA GRADONAČELNIKA

Poštovane građanke i građani grada Murskog Središća!Poštovani mladi ,dragi umirovljenici,draga djeco i nadasve svi Vi koji ste bolesni , nemoćni ili pak na bilo koji drugi način teško proživljavate!

 

   Na kraju godine u ovo Božićno vrijeme želim vam uputiti riječi zahvale,riječi uvažavanja i sloge, želim da u vašim domovima i obiteljima vlada mir!

Kriza koja rastače sve pore našeg društva  i nas je u punoj svojoj snazi  okupirala.Mnogi su ostali bez posla,mnogi se ne mogu zaposliti , a pogotovo mladi i to je veliki problem našeg  grada također.U tom smislu ponajprije želim zahvaliti našim poduzetnicima koji su uspjeli očuvati radna mjesta, a mnogi čak i stvoriti poneko novo.Gradsko vijeće donijelo je odluke o popustima kod plaćanja komunalnog doprinosa ili pak čak i 100 % oslobađanju kod investicija većih od tri miljuna kuna kao bismo potaknuli ulaganja u naš grad.Poslovna zona Brezje ide prema svojoj  funkciji.Mnogo smo ove godine na tome radili kako bi grad konačno postao vlasnik zemljišta 1/1 i to će u najskorijem vremenu biti završeno.Prodano je šest parcela , a ostalo ih je još osam i za nijh postoje interesi, pa čak i stranih investitora.Nadam se da će nam ulazak u EU pomoći u tome.Moramo biti vrlo aktivni na tom planu , ali istovremeno i strpljivi jer to nisu stvari koje se mijenjaju preko noći,a i u Međimurju postoje zone koje su po opremljenosti ispred naše pa temeljem toga i konkurentnije.Iskreno vjerujem   na temelju dosadašnjih kontakata i iskazanih namjera da ćemo iduće godine dobiti prve investitore u poslovnoj zoni.

Donijeli smo također popuste kod gradnje prve nekretnine za mlade obitelji u vidu 50 % popusta kod plaćanja komunalnog doprinosa kako bi omogućili lakše  stjecanje njihovog samostalnog životnog prostora.

Vraćeno je 50 % sufinaciranje boravka djece u vrtićima , a također sa sada u istom omjeru sufinancira boravak djece kod kojih je jedan roditelj zaposlen u inozemstvu.

Umirovljenicima sa manjim mirovinama dodijeljena je „božićnica“ u skromnom iznosu od sto kuna.

Svima koji nešto duguju gradu omogućena je obročna otplata,a ovrhe ćemo poduzimati samo kad se iscrpe sva druga sredstva dogovora.

Po svim naseljima grada nešto se gradilo, u okviru skromnih mogućnosti proračuna koji je opterećen i prenesenim manjkom iz prošle godine ,lošijim punjenjem ,a i neplaniranim troškovima nastalih pravnim sporom.Tako će biti i u idućoj godini, kada se nadam većinu dugovanja riješiti.Svejedno treba reći da smo neke kapitalne stvari riješli u ovoj godini.Šetnica je gotovo završena(1.350.000,00) i plaćena,platili smo obeštećenje šumama za zemljište u zoni u iznosu 765.000,00 kn ,Hlapičinski vodovod je završen , ali se otplaćuje kredit za njega..sanirane su ulice u Hlapičini,Štrukovcu,Križovcu,Murskom Središću..

Projektiraju se ul. A. Mihanovića,Selska sa rekonstrukcijom autobusne,Čakovečka u Peklenici,staza u Križovcu,ulica Matije Gupca  u Središću,staza u Martinskoj ,rekonstrukcija zgrade Kina Rudar.Nekoliko projekata je kandidirano u ministarstva i dva u EU fondove.Projektira se kanalizacija u Murskom Središću,Peklenici i Štrukovcu, a Križovec i Hlapičina će biti spojene na druge sustave , ali i na tom projektu se počelo raditi.

Uspjeli smo riješiti i neke višegodišnje probleme, pa je tako Štrukovec ponovno dobio trgovinu,vratili smo vađenje krvi za sve skupine pacijenata u našu ambulantu,dobili dvadesetak parkirnih mjesta u centru grada,započeli gradnju vatrogasnog spremišta u Križovcu,umirovljenici i branitelji su dobili nove prostorije,uređena su groblja..

Na žalost dva problema se već duže „vuku“ ali ja neću posustati u njihovu rješavanju i sigurno ću ih riješiti.Radi se o preseljenju antenskog stupa i otvaranju upravnog odjela policije.Kod oba dva grad je učinio sve što je bilo od nas traženo.

Želim pogotovo zahvaliti našim udrugama na dobrom radu i strpljivosti kod financiranja i obećajem da  ću im čim proračun dopusti povećati  donacije.

Zahvaljujem se i župniku na dobroj suradnji.

Također želim zahvaliti svim gradskim vijećnicima,mjesnim odborima,a najviše Vama dragi ljudi na pomoći, savjetu pa i opravdanoj kritici.Zahvaljujem se također i zaposlenicima na napretku u radu i povećanoj efikasnosti.Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u javnim radovima na uloženom trudu.

Želim Vam ako što sam rekao u početku obraćanja,mira,ljubavi ,zdravlja ..Želim da svi koji rade zadrže svoj posao, svi koji ga nemaju da se zaposle.Bolesni neka nađu zdravlja.Neka vrijeme Božića donese svima nama ono što nam je napotrebnije, neka ovo vrijeme nade vrati svekoliku vjeru u naša srca ,neka nas duh Božića ujedini u radu za boljitak našeg  grada. 

Želim Vam svima blagoslovljen Božić i sretnu i uspješnu Novu godinu!

                                                                                                  Gradonačelnik

 

                                                                                                   Dražen Srpak