Blagdan Svih svetih – na području Međimurske županije očekuje se povećan promet vozila

Predstojećeg produženog vikenda, od petka 30. listopada do ponedjeljka, 2. studenog ove godine obilježava se blagdan Svih svetih. Na području cijele države, pa tako i na području Međimurske županije očekuje se povećani promet vozila, dok će veliki broj građana u skladu s tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u znak sjećanja na umrle, obilaziti lokalna groblja.

U spomenutom razdoblju očekuje se pojačan promet vozila na svim prometnicama, osobito na auto-cesti, državnim cestama, kao i na prilaznim cestama prema grobljima te na graničnim prijelazima s Republikom Slovenijom i Mađarskom. Uz pojačani cestovni promet očekuje se i povećanje broja putnika u autobusnom i željezničkom prometu.

Kako se veliki broj stanovnika naše Županije nalazi na privremenom radu u inozemstvu, očekuje se njihov povećani povratak u zemlju, a potom i povratak u inozemstvo. Posebno pojačani promet očekuje se na međunarodnim graničnim prijelazima Goričan, Trnovec i Mursko Središće, kao i na putnim pravcima koji granične prijelaze povezuju s mjestima unutar Županije i ostalim dijelovima Republike Hrvatske (Goričan-Čakovec-Varaždin; Mursko Središće-Čakovec i Trnovec-Čakovec).

Na području Međimurske županije postoji 37 groblja koje će obilaziti građani povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana. Tih dana na području Međimurske županije očekuje se povećan promet vozila na svim prometnicama te povećanje putnika u svim prijevoznim sredstvima. Posebno pojačani promet očekuje se na prilazima gradovima Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću. U gradu Čakovcu prometna gužva se očekuje oko centra i gradske tržnice, u Mihovljanskoj ulici i blizini gradskog groblja. Također, očekuje se pojačani promet na državnim i županijskim cestama u mjestima gdje se državna ili županijska cesta proteže uz groblje (Nedelišće, Mala Subotica, Lopatinec, Sveti Martin na Muri, Dekanovec, Domašinec, Sveta Marija, Draškovec i Vratišinec). Promet će se kod većih groblja regulirati fizičkim upravljanjem policijskih službenika i prometnih redara.

Pozivamo sve sudionike u cestovnom prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi se izbjegle nepotrebne prometne gužve te kako bi svi na svoja odredišta stigli sigurno i na vrijeme.

Zbog epidemije bolesti COVID-19, uz trenutno nepovoljnu epidemiološku situaciju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je posebne upute, preporuke i nužne epidemiološke mjere za odlazak na groblja. Sukladno tim uputama, preporukama i nužnim mjerama, nadležne Jedinice lokalne samouprave organizirat će javni prijevoz i način dolaska na groblja.

(PU međimurska, foto: ilustracija)