BESPOŠTEDNA BORBA KUHAČAMA NA RIBNJAKU ZALEŠĆE

Iako Gradski kotlić koji se svake godine održava u sklopu „Ljeta uz Muru“ nema službeno natjecateljski karakter, ipak je važno koga će kuloari i prisutni novinari navesti kao jednog od najboljih. Prošle godine ta je čast, prema mišljenju uglednog međimurskog novinara Stjepana Mesarića, pripala ekipi Muralista, pa oni ove godine ništa nisu htjeli prepustiti slučaju te su angažirali profesionalnog kuhara iz Ljubljane.

Boris Bračko, Središćanac koji živi u Sloveniji jedan je od njihovih boljih kuhara i radi u uglednom restoranu u glavnom gradu naših susjeda. Njegovim angažmanom od strane Muralista Gradski kotlić je polako ušao u „profesionalne vode“ što se nije dopalo vječitom veseljaku i izvrsnom amaterskom kuharu Pavelu Ribariću-Paliju, koji godinama kuha za planinare Bundeka. Uputio je Pali oštar prosvjed organizatorima, no nakon vijećanja Vrhovnog i Ustavnog žirija Gradskog kotlića, njegov je prigovor odbačen kao neosnovan jer u pravilima nije navedeno da je profesionalcima zabranjeno kuhanje. Za kaznu je Pali morao Muralistu donirati mljeveni crveni biber i nekoliko litara vina, a na kraju je bio prisiljen pojesti porciju izvrsnog Borisovog ciganskog gulaša.

Jedno od boljih jela, iako su sva bila odlična, danas je skuhao Rudarski zbor na čelu s njihovom prvom kuhačom Rajkom Bogdanom. Izgleda da Rajko, inače profesionalni vatrogasac, kada ne spašava ljude od poplava i požara, kod kuće neumorno vježba u kuhinji, što se sigurno dopada njegovoj supruzi. Rudarski zbor je na meniju imao originalni bograč rađen na prirodan način, bez brašna, koje su koristile gotovo sve ostale ekipe da bi zgusnule svoje jelo. Možemo i reći da je za njihovim stolom bilo najveselije jer kada se na istom mjestu nađu Šprle, Bek, Pek i Cipi, švercanja u ispijanju gemišta nema.

Na kotliću je kuhalo 30 ekipa pa ih nećemo pojedinačno nabrajati, a možete ih vidjeti na fotografijama koje donosimo. Gladnim Središćancima podijeljeno je oko 1.500 porcija gulaša, graha, bograča, riblje juhe i ostalih kotlićkih specijaliteta. Od ovoga je jedini iskočio Ćufta koji je na tanjuru za kotlovinu ispržio fenomenalne murske ribice, a recept njihove pripreme nikome nije htio dati.

Gradski kotlić i ove se godine  pokazao kao najposjećeniji događaj „Ljeta uz Muru“. U prekrasnom ambijentu ribnjaka Zalešće, u prirodi i izvrsnim jelima uživalo je blizu dvije tisuće ljudi. Stotine automobila bilo je parkirano već na samom početku ceste prema ribnjaku pa sve do Icojove grabe. Građani su pristizali od jutra, a oni najuporniji zadržati će se uz ples,  pjesmu, a neki i uz kupanje, do večernjih sati.

(rt, foto Tin Tomanić)

IMG_7896

IMG_7898

IMG_7903

IMG_7906

IMG_7908

IMG_7910

IMG_7911

IMG_7912

IMG_7914

IMG_7917

IMG_7921 IMG_7922

IMG_7924

IMG_7926

IMG_7927

IMG_7929

IMG_7930

IMG_7932

IMG_7933

IMG_7935

IMG_7937

IMG_7939

IMG_7941

IMG_7944

IMG_7945

IMG_7948

IMG_7951

IMG_7954

IMG_7955

IMG_7956

IMG_7958

IMG_7960

IMG_7963

IMG_7965

IMG_7967

IMG_7969

IMG_7971

IMG_7973

IMG_7974

IMG_7981

IMG_7983

IMG_7984

IMG_7987

IMG_7988

IMG_7991

IMG_7992

IMG_7993

IMG_7995

IMG_7998

IMG_7999

IMG_8001

IMG_8003

IMG_8004

IMG_8005

IMG_8007

IMG_8008

IMG_8011