Besplatne radionice za učenike – FROM ZERO TO STEM HERO i besplatna predavanja za javnost – FROM ZERO TO STEM HERO

Pozivamo vas na besplatne radionice za učenike koje se održavaju u sklopu projekta “From Zero to STEM Hero”.

Za sudjelovanje je potrebna prijava putem online obrasca u nastavku. Moguća je prijava na više radionica, pri čemu je potrebno napraviti posebnu prijavu za svaku radionicu.

Svaka radionica provodi se u terminima koji su navedeni uz radionicu. Nakon prijava i popunjavanja grupe, roditelji će od edukatora dobiti dodatne podatke i informacije putem e-maila koji su naveli u prijavnici.

Sve radionice održavaju se u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje i Metalske jezgre u Čakovcu.

 1. MAŠTOM STVORI, IGROM OSTVARI

Dob polaznika: 2. – 4. razred OŠ

Termini radionice: 10.7. – 14.7. s početkom u 17:00

Programiranje je vrlo apstraktan pojam, naročito za djecu u stadiju konkretnih operacija. Stoga je vrlo važno djeci omogućiti programiranje na vrlo konkretan i vidljiv način. Najbolji i najzabavniji način je ponuditi im interaktivne robote koji potiču praktičnu igru. Radionica „Maštom stvori, igrom ostvari“ namijenjen je učenicima koji kroz igru i zabavu žele naučiti kako upravljati robotima na različite načine.

Kroz radionicu se koriste dva interaktivna robota: mTiny i Dash and Dot. Robot mTiny namijenjen je početnicima jer na vrlo jednostavan način omogućava učenje programiranja. Za programiranje nije potreban zaslon već samo kontroler olovka, tematske karte i kartice za programiranje. Robot Dash and Dot nudi široki raspon mogućnosti učenja, a programiranje se odvija kroz mobilnu aplikaciju. Sa svojim višestrukim senzorima i performansama omogućava laku interakciju i komunikaciju sa svojom okolinom. Robot koristi LED diode, detektira prepreke u blizini, omogućava snimanje i reprodukciju zvuka, komunicira s drugim robotima.

 1. ROBOT TO GO

Dob polaznika: 6. – 8. razred OŠ

Termini radionice: 17.7 – 21.7. i 21.8.-25.8. s početkom u 17:00

Osmisli, sastavi, pokreni, isprobaj, programiraj, usavrši… Radionica robotike je namijenjena djeci kako bi naučila više o robotici, inženjerstvu i programiranju. Radionica pruža interaktivno i praktično iskustvo upoznavanja svijeta tehnologije i automatizacije. Glavna obilježja radionice:

 1. Zanimljivo i interaktivno: Radionica pruža izuzetno zanimljivo i interaktivno iskustvo učenja za djecu. Omogućuje im da sami izgrade robotske modele koristeći različite modularne komponente te istraže principe mehanike i elektronike.
 2. Praktično učenje: Djeca rade s pravim fizičkim komponentama, što im omogućuje da vide kako se različiti dijelovi povezuju kako bi stvorili funkcionalne robote. Potiče praktično učenje i poboljšava razumijevanje osnovnih koncepata.
 3. Fischertechnik je svestran sustav za izgradnju: Robotski komplet s kojim ćemo raditi je svestran i fleksibilan, što omogućuje djeci da izgrade širok raspon robota, strojeva i konstrukcija. Kompleti s kojima ćemo raditi uključuju različite spojnice, senzore, motore i druge komponente koje se lako mogu sastaviti i rastaviti.
 4. Uvod u programiranje: Fischertechnik robotika također uvodi djecu u koncepte programiranja. Na radionici ćemo programirati robote koristeći grafički programski jezik. To djeci pomaže razviti vještine računalnog razmišljanja i rješavanja problema.
 5. Edukativna vrijednost: Fischertechnik robotika je dizajnirana u skladu s obrazovnim standardima i promiče STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) učenje. Potiče kritičko razmišljanje, kreativnost i logičko zaključivanje te potiče interes za robotiku i inženjerstvo.
 6. Suradnja i inovacija: Radionica robotike potiče timski rad i suradnju jer djeca mogu zajedno graditi i programirati svoje robote. Potiče kreativnost i inovativnost jer mogu eksperimentirati s različitim dizajnima te pronaći jedinstvena rješenja za izazove.

Općenito, ova radionica će djeci pružiti uzbudljivu i edukativnu platformu za upoznavanje s robotikom, inženjerstvom i programiranjem. Poticat će praktično istraživanje, rješavanje problema i timski rad, čineći ga vrijednim alatom za razvijanje STEM vještina i pripremu djece za budućnost vođenu tehnologijom.

 1. MOBILNE APLIKACIJE – ŠVICARSKI NOŽIĆ 21. STOLJEĆA

Dob polaznika: 6. – 8. razred OŠ

Termini radionice: 17.7., 18.7., 20.7., 24.7., 25.7.,  27.7. s početkom u 17:00

Ova interaktivna i kreativna radionica namijenjena je upoznavanju osnova razvoja mobilnih aplikacija. Flutter je moderan i popularan okvir za izradu mobilnih aplikacija koji omogućuje izradu visokokvalitetnih, brzih i lijepo dizajniranih aplikacija za iOS i Android platforme koristeći jedan zajednički programski kod.

Radionica će učenicima omogućiti da steknu osnovna znanja i vještine potrebne za izradu mobilnih aplikacija. Tijekom radionice, učenici će imati priliku naučiti kako koristiti Flutterov jezik Dart, upoznati se s osnovnim konceptima i arhitekturom Fluttera te izraditi jednostavne aplikacije koristeći različite elemente sučelja, animacije i interaktivnost.

 1. BUDI MODELAR, POKLONI NEKOME UNIKATAN DAR

Dob polaznika: 2. – 8. razred OŠ

Termini radionice: 17. – 19.8. i 21. – 22.8. s početkom u 9:00

Pozivamo sve mlade kreativce i buduće modelare na radionicu modelarstva “Budi modelar, pokloni nekome unikatan dar”!

Pripremite se za uzbudljivo iskustvo u kojem ćete naučiti vještine modeliranja. Zajedno ćemo stvarati nevjerojatne radove od drva, koji će oduševiti vaše najbliže. Budite kreativni, razvijajte svoje vještine i uživajte u čarima modelarstva.

Naša radionica je mjesto gdje će prijateljstvo cvjetati, gdje ćete upoznati druge klince koji dijele istu strast prema modelarstvu.

Prijavite se već danas jer su mjesta ograničena! Ovo je tvoja prilika da pokažeš svoju kreativnost i izgradiš nevjerojatne vještine izrade od drva. Vjeruj nam, ovaj dar koji ćeš napraviti za nekog posebnog će ostaviti bez daha.

Postani modelar, pokloni nekome unikatan dar i stvori čaroliju vlastitim rukama. Prijavi se već sada i započni svoje putovanje u svijetu modelarstva!

Vidimo se na radionici!

 1. MALI ZANSTVENICI

Dob polaznika: 3. – 6. razred OŠ

Termini radionice: 14.8., 15.8., 16.8 s početkom u 9:00 i 17.8. i 18.8., s početkom u 13:00

“Što  je mikroskop i zašto neke stvari drugačije vidimo pod mikroskopom?”, “Što su to bakterije”, “Kako nastaje lava u vulkanu?”, “Jesi li šećer i sol koje koristimo svakodnevno u kuhinji kemikalije?”, “Kakva je to  prirodna kozmetika i na koji način ju možemo sami izraditi kod kuće?”.

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja daje radionica “Mali znanstvenici”. Kemija i prirodne znanosti često su djeci prezentirane na težak način. Cilj ove radionice je približiti prirodne znanosti djeci i razbiti mit o prirodnim znanostima kao teškim i kompliciranim te potaknuti interes kod djece i ohrabriti ih za nastavak učenja. Djeca će samostalno i uz pomoć voditelja izvoditi jednostavne pokuse iz kemije i biologije. Na taj će način učiti i bolje razumjeti naučeno.  Djeca će otkriti što je mikroskop i kako naučiti mikroskopirati, što su bakterije, kako nastaje lava u vulkanu, jesu li šećer i sol koje svakodnevno koristimo u kuhinji kemikalije i što je to prirodna kozmetika. Sve je osmišljeno tako da djeci bude privlačno i zabavno, a da djeca što više upamte i dođu doma oduševljena

 1. FILMAONICA

Dob polaznika: 5. – 8. razred OŠ

Termini radionice: 29.8. – 2.9. (s početkom u 9:00) te subote 9.9. i 16.9. (s početkom u 9:00)

Jeste li ikada maštali o tome da postanete filmski redatelji, snimatelji ili scenaristi? Onda je ova radionica baš za vas! Pridružite nam se na nevjerojatnoj avanturi u svijetu filma, gdje ćemo zajedno istražiti sve čarolije filmskog stvaralaštva.

Tijekom ovog putovanja naučit ćemo osnove filmskog jezika, poput kadriranja, planiranja i snimanja scena. Ne brinite, nećemo vas preplaviti dosadnim teorijama. Umjesto toga, kroz igru i interaktivne aktivnosti, otkrit ćete sve tajne svijeta filma. Zajedno ćemo osmisliti temu i sadržaj vašeg vlastitog filma. Imat ćete priliku istražiti osnove rada s kamerom, mikrofonom i drugom opremom koja se koristi u filmskoj industriji. A onda dolazi najzabavniji dio – osmišljavanje scenarija! Vaše ideje će postati stvarnost kada ćete pisali uzbudljive priče koje ćemo kasnije snimiti.

Nakon snimanja, naučit ćemo nešto o zvuku, montaži i režiji. Pregledat ćemo snimljeni materijal i otkriti kako montirati film na računalu pomoću  programa za obradu videa. Bit ćete pravi filmski redatelji dok gledate kako se vaš film transformira do finalne realizacije. Ova radionica je jedinstvena prilika da se zabavite, razvijete svoju kreativnost i istražite svoju strast prema filmu. Ne propustite ovu nevjerojatnu avanturu koja će vas inspirirati i motivirati da slijedite svoje snove. Prijavite se odmah i postanite dio naše filmske ekipe!

 1. VIRTUALNI ELEMENTI – PROŠIRENA STVARNOST

Dob polaznika: 6. – 8. razred OŠ

Termini radionice: 21.8., 23.8., 25.8., 28.8., 30.8. i 1.9. s početkom u 18:00

Kroz ovu VR radionicu, djeca će se upoznati sa svijetom virtualne stvarnosti (VR) i dobit će priliku da kreiraju svoju vlastitu VR sobu koristeći Meta Quest 2 VR naočale i Unity game engine. Tijekom radionice djeca će naučiti osnove VR tehnologije i njezine moguće primjene. Bit će vođeni kroz proces dizajniranja i izgradnje vlastite virtualne sobe u kojoj mogu dopustiti da njihova kreativnost napreduje.

Meta Quest 2 VR naočale pružit će impresivno iskustvo, omogućujući djeci da istražuju svoje virtualne sobe i komuniciraju s okruženjem koje stvaraju. Radionica pokriva osnove VR-a, uključujući hardverske komponente, praćenje pokreta i ručne kontrole. Djeca će naučiti kako koristiti Unity game engine, moćan alat za razvijanje VR iskustava, kako bi dizajnirali izgled, dodali objekte i ukrase te prilagodili sobu prema svojim željama.

Tijekom cijele radionice voditelj će pružati smjernice i podršku, potičući djecu na eksperimentiranje, kritičko razmišljanje i svladavanje izazova. Također će njegovati sigurno i inkluzivno okruženje, osiguravajući da svako dijete ima jednaku priliku za sudjelovanje i doprinos.

Do kraja radionice djeca će steći razumijevanje VR tehnologije, iskusiti kreativni proces dizajniranja virtualne sobe i razviti vještine korištenja Meta Quest 2 VR naočala i Unity game engine-a. Otići će s osjećajem postignuća i nadahnuća za istraživanje beskrajnih mogućnosti virtualne stvarnosti.

 1. OD METALA DO STROJARA

Dob polaznika: 5. – 8. razred OŠ

Termini radionice: 17.7. – 21.7. s početkom u 9:00 

Upoznajte se s tajnama metala i postanite pravi majstori kreativnosti na našoj uzbudljivoj radionici “Od metala do strojara”! Zamišljate li kako biste mogli stvarati vlastite predmete koji su ne samo korisni, već i iznimno cool? Tada je ova radionica savršena za vas! Tijekom 20 sati čarobnog stvaralaštva, naučit ćemo vas sve o različitim vrstama metala i otkriti tajne njihove obrade. Spremite se za nevjerojatne alate poput kliješta, čekića i svrdla koji će biti vaši vjerni suputnici u izradi fantastičnih predmeta. Naša radionica potiče maštu i kreativnost! 

Naučit ćete vještine preciznosti, timskog rada i rješavanja problema dok stvarate svoje remek-djelo od metala. A najbolje od svega? Na kraju ćete biti ponosni na svoje vlastite kreacije koje možete pokazati svima! Sigurno i inspirativno okruženje, uz stručnog voditelja koji će vas voditi kroz radionicu. Pridružite nam se i otvorite vrata u svijet metala, gdje ćete pronaći nepresušni izvor mašte i izazova! Vaša kreativna avantura započinje ovdje! Prijavite se na radionicu “Izradi svoj predmet od metala” i otkrijte svoje skrivene majstorske sposobnosti!

 1. PLAY MY GAME

Dob polaznika: 6. – 8. razred OŠ

Termini radionice: prijave zatvorene

Imate li strast prema računalnim igrama? Jeste li ikada sanjali o tome da sami kreirate vlastitu igru? Imamo sjajne vijesti za vas! Pozivamo vas da se prijavite na radionicu “Play My Game” koja će se održati u sklopu projekta “From Zero to STEM Hero”. Ova interaktivna radionica namijenjena je za učenike od 11 do 13 godina koji žele naučiti kako razvijati vlastite računalne igre koristeći Pygame Zero i Raspberry Pi računala.

Što možete očekivati na radionici?  Upoznavanje s Pygame Zero-om: Naučit ćete osnove Pygame Zero-a, popularnog okvira za razvoj računalnih igara, koji je jednostavan za upotrebu i idealan za početnike. Razvoj vlastitih igara: Koristeći Pygame Zero, otkrit ćete kako kreirati likove, pozadine, objekte i prepreke, te kako implementirati osnovne interakcije i logiku igre. Korištenje Raspberry Pi računala: Osim Pygame Zero-a, naučit ćete kako koristiti Raspberry Pi računala i integrirati ih u svoje igre. Imat ćete priliku istražiti mogućnosti Raspberry Pi-ja i kako ga iskoristiti za stvaranje jedinstvenih igračkih iskustava. Kreativnost i suradnja: Potičemo vašu maštu i kreativnost! Radit ćemo u grupama kako bismo potaknuli suradnju i razmjenu ideja. Svaki polaznik će imati priliku razviti vlastitu igru i predstaviti je ostalim sudionicima. Zabava i nova prijateljstva: Osim što ćete se naučiti razvijati igre, radionica je prilika za upoznavanje novih prijatelja koji dijele istu strast prema računalnim igrama i tehnologiji. Zajedno ćemo se zabaviti i stvoriti nezaboravne uspomene.

PRIJAVI SE na besplatne radionice za učenike

Besplatna predavanja za javnost – FROM ZERO TO STEM HERO

Jednodnevna predavanja za javnost

Pozivamo vas na besplatna predavanja koja se održavaju u sklopu projekta “From Zero to STEM Hero”. Predavanja će se održati u subotu dana 15.7.2023.g. u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu (TICM1) , s početkom u 16:00h (dolazak i prijave od 15:45).

Svrha predavanja je podizanje svijesti o važnosti STEM područja (znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike) te poticanje interesa kod mladih i svih zainteresiranih.  Predavanja će obuhvatiti područje razvoja mobilnih aplikacija, 3D printanja hrane, razvoja računalnih igara te primjenu virtualne i proširene stvarnosti.

Za sudjelovanje je potrebna prijava putem online obrasca u nastavku.

PRIJAVI SE na jednodnevna predavanja za javnost

Viktor Lazar