BADNJE JUTRO UZ PEČENE RIBICE, KUHANO VINO, ČAJ I KOLAČE

Još po mraku, oko 7 sati ujutro počele su pripreme za najmasovniji događaj ovoga Adventa u Gradu rudara. Komunalni djelatnici postavljali su stolove i klupe na gradskoj tržnici, a ribiči iz tri gradska društva, Mura iz Murskog Središća, Karas iz Peklenice i Verk iz Križovca donosili su velike kotlove u kojima su pekli ribice. Bile su tu i neizostavne članice Društva žena kao i središćanski lovci koji su kuhali vino i čaj.

01

02

03

04

Tako je Badnje jutro na gradskom placu počelo samim svitanjem kada je čitav centar grada počeo mirisati na ribice što je i privuklo prve goste. Moramo reći da su ljudi počeli dolaziti puno prije 10 sati za kada je bio zakazan početak i da ih se tijekom prijepodneva okupilo zaista mnogo. No to nije izazvalo gužvu jer je bilo izuzetno hladno pa su građani nakon što su pojeli ribice, a oni sretniji popili kuhano vino koje je ubrzo nestalo, potražili neki topliji kutak u nekom od gradskih kafića koji su bili prepuni.

05

06

07

08

09

Organizatori Grad Mursko Središće i Turistička zajednica zaslužuju sve pohvale jer je organizacija bila odlična. Kažimo i to da je ispečemo 150 kg ribica i podijeljeno oko 1.300 besplatnih porcija, a podatke o pićima nemamo, osim što je čaja bilo u dovoljnim količinama. Središćanci, a i gosti iz okolnih naselja kao i iz susjedne Slovenije dobro su se i lijepo proveli na ovom tradicionalnom badnjem druženju.

(rt, foto Tin Tomanić, A. Jurak)

10

11

12