4. REICH – CIJEPLJENJE ILI IZOLACIJA! Europska komisija opisuje svoj projekt “zelene putovnice”

Europski povjerenik za unutarnje poslove 12. ožujka detaljno je objasnio modalitete projekta digitalne “zelene putovnice” koji EU želi uspostaviti kako bi Europljanima olakšao putovanje.

“Želimo stvoriti digitalni certifikat koji može sadržavati negativan PCR test, dokaz da imate antitijela ili da ste cijepljeni cjepivom koje je odobrila EMA [Europska agencija za lijekove]”, izjavila je povjerenica EU za unutarnje poslove Ylva Johansson raznim medijima, uključujući AFP.

Ovaj projekt digitalne “zelene putovnice”, koji Bruxelles mora predstaviti 17. ožujka, uzet će u obzir jedino cjepiva protiv Covid-19 koja je odobrio europski regulator, rekla je europska dužnosnica 12. ožujka, što trenutno isključuje Ruska i Kinesa cjepiva.

Trenutno je EMA odobrila samo četiri cjepiva: ona od Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca / Oxford i Johnson & Johnson od četvrtka. Ovo isključuje kinesko cjepivo Sinopharm koje se koristi u Mađarskoj, posebice premijer Viktor Orban. Ali također i rusko cjepivo Sputnjik V, koje je također naručila Mađarska, kao i Češka i Slovačka, a za koje je EMA započela svoje istraživanje 4. ožujka.

Europski bi građani mogli imati ovu potvrdu na svojim telefonima, nastavila je švedske povjerenica. Nositelj će moći  “pokazati da vrlo vjerojatno neće moći širiti virus”, nastavila je.

To bi bilo “olakšanje za ljude koji trebaju putovati.”

Nina, https://www.logicno.com/, naslov Muralist, foto: montaža)