32 SPROVODA , ALI I 44 KRŠTENJA – STATISTIKA ŽUPE MURSKO SREDIŠĆE

Iz života župe Mursko Središće  

Župni vjeronauk se održavao prema mogućnosti za sve razrede osmogodišnje škole. Djeca dolaze redovito i u velikom broju. Također i na nedjeljne Mise koje pripremaju sa svojim vjeroučiteljem i vjeroučiteljicama.

Na nedjelju Cvjetnicu započeli smo sv. Misu kod   «Tri Pila» u centru grada i sa blagoslovljenim cvijećem i grančicama krenuli pjevajući u crkvu.

Na Veliki Četvrtak po tradiciji slavili Posljednju Večeru uz obred pranja nogu dvanaestorici «apostola».      Na prigodnoj večeri iza svete Mise apostolima se pridružio i gosp. Gradonačelnik.

Na Veliki Petak (9.4.2014) su sva djeca i dječjeg vrtića «Maslačak» došla u crkvu i pohodila «Božji Grob».

Nakon liturgije riječi u crkvi krenuli smo u Sitnice i tamo podigli i blagoslovili veliki drveni KRIŽ  uz prisustvo i zadovoljstvo većeg djela stanovništva Sitnica. Obećanje župnika da će nastojati izgraditi i malu «katedralu» – poklonac prihvaćeno je od svih prisutnih s velikim pljeskom i odobravanjem. Temelje tog poklonca blagoslovljeno je 17.11.2014 a početak izgradnje predviđen je iza 9.12.2014.          15.5.2014 Veliko nevrijeme nam je s korijenom iščupalo ukrasno stablo ispred crkve.  Priroda se pobrinula da na istom mjestu nikne više stabala iz korijena, od kojih će jedno ostati.

Za blagdan sv. Stjepana i Marije Kraljice, pripremali smo se trodnevnicom na kojoj su sudjelovali župni zborovi iz Goričana, Šenkovca, Selnice i Murskog Središća. Na sam blagdan (proštenje!) svetu Misu je predvodio i propovijedao msgr Ivan Godina – generalni vikar Varaždinske biskupije. Lijepo je bilo vidjeti prisustvo mnogih udruga i organizacija sa svojim zastavama. Pridružili su nam se i gosti iz Narda-e (Mađarska). Iza svečane svete Mise izveden je prekrasan i poučan program ispred crkve – na otvorenom – prigodom završetka programa «Ljeto uz Muru».

15.9.2014 nam je rijeka Mura pokazala svu svoju moć i opasnost postigavši povijesnu visinu vodostaja.

Početkom školske godine djeca su se s veseljem vratila u crkvene klupe nedjeljom i na župni vjeronauk preko tjedna.

16.11.2014 su zborovi iz Selnice, Šenkovca, Podturna i Murskog Središća zajedničkim pjevanjem uzveličali sv. Misu povodom blagdana sv. Cecilije.  U subotu su se pridružili ostalim zborovima u varaždinskoj katedrali.

17.11.2014 Dane kruha u školi je uz župnika svojim prisustvom, gosp. Župan prije podne, a gosp. Gradonačelnik poslije podne, uzveličao dječji program.

22.11.2014 Snimanjem emisije «Lijepom našom» HRT je Mursko Središće predstavio i pokazao cijelom svijetu.

4.12.2014 smo proslavili blagdan svete Barbare zaštitnice rudara u graditelja. Na svetoj misi su bili prisutni rudari, udruga žena, Zrinska Garda iz Čakovca i gosti iz Narde (Mađarska). Pod sv. Misom je blagoslovljena nova zastava «rudarske garde». a djeca su izvela prekrasan program. Uz birane riječi, geste i gitaru, podsjetili su starije na njihov tadašnji život i rad. Mnogima su se oči orosile suzama.

Prije nego tekuću godine predamo u Božje ruke,  pripremamo još Božićni koncert na Stjepanje u crkvi i blagoslov vina na blagdan sv. Ivana apostola 27.12.2014.

Na staru Godinu, svetom Misom ZAHVALNICOM predat ćemo Božjem Milosrđu tekuću godinu.

Tomislav Antekolović

        Župnik

Statistika župe M.Središće za 2014.  do 14.12.2014.

44 = krštenja

31 = Prvopričesnika

20 = Firmanika

9 = vjenčanja

26 = sprovoda  uz  prisustvo svećenika

6 = sprovoda bez prisustva svećenika

338