100 godina knjige „Početnica i čitanka za medjimurske pučke škole“ – Mađari željeli kreirati zasebni međimurski jezik

Međimurje je, kao što znate, veći dio svoje povijesti pripadalo mađarskoj Zaladskoj županiji. To nije bilo ni malo važno pošto većina stanovništva nije sudjelovala u društvenom životu, a oni koji su sudjelovali, odnosno plemići, jednako su dobro baratali mađarskim, hrvatskim ili njemačkim jezikom, kao i, naravno, službenim jezikom predmodernog razdoblja – latinskim.

Međutim, razne su promjene 19. stoljeća postupno u javnu sferu uključivale sve veći broj ljudi, a polako se počinju buditi i svijesti o nacionalnoj pripadnosti pojedinih naroda. Kako je Međimurje područje hrvatskog stanovništva, određene su stvari polako postajale bitne. Ti su procesi dodatno ubrzani i vojnim pripojenjem Međimurja Hrvatskoj od strane bana Josipa Jelačića. Administrativnim odlukama taj je čin poništen 1861., međutim, Mađarima je bilo jasno da će ljudi prije ili kasnije tražiti da se taj dragulj u kruni Mađarskog Kraljevstva pripoji državi u kojoj se nalazi i ostatak Hrvata.

Tako je Josip Margitaj, učitelj i urednik Muraköza, shvatio da bi najbolje rješenje bilo stvoriti zasebni, međimurski identitet. U teoriji, Međimurci bi tako bili zasebno slavensko pleme, oduvijek vjerno ugarskoj kruni. Kako je upravo jezik smatran najvećim označiteljom nekog naroda, jasno je bilo da je potrebno kreirati i zasebni, međimurski jezik, koji bi se postepeno i standardizirao. Kao uzor Margitaju je poslužio vendski jezik Prekmuraca, koji je od lokalnog izrastao u književni.

U tu su svrhu tiskane i posebne Početnice i čitanke za medjimurske pučke škole. Prošlo je točno stotinjak godina od kada je izdano novo, poboljšano izdanje iz 1918. čije van neke dijelove donosimo u prilogu. Odcjepljenjem Međimurja od mađarske države i pripojenjem Kraljevini SHS prestali su svi pokušaji pisanja na međimurskom. Ideja je na kratko obnovljena u vrijeme mađarske uprave u Drugom svjetskom ratu, da bi nakon toga bila zauvijek napuštena. One iznimno znatiželjne uputit ćemo i na dva članka o fenomenu međimurskog jezika:

https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=301640

https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=173045

Originalnu knjgu iz 1918. godine „Početnica i čitanka za medjimurske pučke škole“ posjeduje gospodin Milan Novak Zormanov iz Hlapičine koji nam je i dozvolio da skeniramo neke njezine dijelove na čemu mu najljepše zahvaljujemo.

(Zoran Turk)