09. listopada 1995. godine poginuo ANDRIJA MATIJAŠ – PAUK

Na današnji dan, 9. listopada 1995. godine, u borbama na prilazima Mrkonjić Gradu za vrijeme operacije “Južni potez”, u jednoj od zadnjih bitaka u Domovinskom ratu, poginuo je Andrija Matijaš Pauk, zamjenik zapovjednika legendarne 4. gardijske brigade.

Andrija Matijaš Pauk rođen je 31. srpnja 1947. godine u mjestu Pozorac, općina Marina kod Trogira. Prelazi iz JNA u Hrvatsku vojsku i postaje zapovjednik samostalne satnije. Svoje prvo vatreno kršenje ima na Banovini. Od prvih zarobljenih tenkova ustrojava Oklopnu bojnu 4. gardijske brigade da bi konačno 10. studenog 1992. godine postao njezin zapovjednik.

Za vrijeme operacije “Maslenica” njegova bojna kod Kašića razbija srpske tenkove, tu je i ranjen za vrijeme obilaska položaja kada je minobacačka granata pala blizu njega. Unatoč ranama po cijelom tijelu bježi iz zadarske bolnice i vraća se na bojište.

Nakon Maslenice radi na daljnjem opremanju Oklopne bojne te prolazi šibensko bojište jednom, a zadarsko dvaput, prije nego je 1. listopada 1993. godine prepustio mjesto zapovjednika mlađima i postao načelnik oklopnih postrojbi 4. brigade.

Godinu dana kasnije postaje načelnik brigade, a zbog ranjavanja dozapovjednika Damira Krstičevića preuzima vodstvo u operacijama pripremama za operacija Oluja, Zima ’94, Ljeto ’95 za vrijeme koje je osobno prevodio napredovanje u Bosansko Grahovo.

Kao zamjenik zapovjednika 4. brigade u VRA “Oluja” je među prvima sa svojim tenkistima ušao u Knin i Šipovo. Poginuo je u borbama na prilazima Mrkonjić Grada 9. listopada 1995. godine za vrijeme operacije “Južni potez”.

U spomen na Andriju Matijaša Pauka, 4. gardijska brigada dobila je i naziv “Pauci”, a on je posmrtno dobio čin general bojnika.

U produkciji HRT- 2018. godine snimljen je film „Andrija Matijaš – PAUK“

Hrvatska kroz povijest

(Pavo Jazvić, foto: arhiva)