Započela operativna akcija “MIR I DOBRO”

Ne pokušavajte zabranjena pirotehnička sredstva ilegalno uvesti u Republiku Hrvatsku, niti ih naručiti putem interneta

Početkom ovog tjedna započela je s provođenjem nacionalna operativne akcije “MIR I DOBRO”.  Akcija će se sprovesti u razdoblju od 12. prosinca 2022. godine do 8. siječnja 2023. godine s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Ova akcija, prvenstveno preventivnog karaktera, provodi se na području Republike Hrvatske od 1993. godine, a organizira se kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli dostojanstveno i u miru. Osnovni cilj akcije je da se poveća opća sigurnost građana i održi povoljno stanje javnog reda i mira uz sprječavanje svih oblika zlouporaba oružja, eksplozivnih sredstava i drugih ubojitih sredstava.

Prošlogodišnji blagdani na području nadležnosti Policijske uprave međimurske protekli su u povoljnom ozračju, odnosno nije zabilježen niti jedan događaj ozljeđivanja korištenjem uporabe pirotehničkih sredstva.

Ističemo, kako je u prosincu 2020. godine Hrvatski sabor donio je Odluku o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (141/2020), u kojem je jedna od najvažnijih izmjena da građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 (osim petardi i redenika), dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova, a njihova uporaba dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostorima gdje se ne okuplja veći broj osoba.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 odnose se na pirotehnička sredstva koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, a mogu se, osim u prodavaonicama oružja i streljiva te prodavaonicama pirotehničkih sredstava, prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama te na kioscima tijekom cijele godine. Uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F1 dozvoljena je građanima starijim od 14 godina tijekom cijele godine.

O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, preporučujemo građanima da provjere na deklaracijama na svakom pojedinačnom pakiranju pirotehničkih sredstva. Proizvođač ili uvoznik pirotehničkih sredstava je obavezan na deklaraciji istaknuti sve relevantne informacije o samom proizvodu.

Za kršenje ovih zakonskih propisa za fizičku osobu, odnosno za građane koji će koristiti zabranjena pirotehnička sredstva, propisana je visoka kazna od 5.000,00 do 15.000,00 kuna, dok je za pravne osobe propisana novčana kazna od 10.000,00 do 30.000,00 kuna, ovisno o vrsti prekršaja.

Isto tako, a sukladno Zakonu o zaštiti životinja zabranjeno je bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje, za što je propisana novčana kazna od 10.000,00 do 30.000,00 kuna za fizičku osobu.

Podsjećamo građane na nacionalnu kampanju „Manje oružja, manje tragedija“ koja se provodi tijekom čitave godine na području cijele Republike Hrvatske, kojom građani imaju zakonsku mogućnost dragovoljne predaje oružja, streljiva i minskoeksplozivnih sredstava, kao i zabranjenih petardi i redenika kategorije F2 i F3 koje nelegalno posjeduju. 

Ovim putem pozivamo građane da ukoliko u svojim domovima posjeduju takva sredstva, a posebice zabranjena pirotehnička sredstva (petarde i redenike), da ih mogu dragovoljno i bez sankcija, predati pozivom na broj telefona 192, uz zajamčenu anonimnost i diskreciju.

Najčešće žrtve neodgovornog korištenja pirotehnike su djeca, pa posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe jer pirotehnička sredstva nisu igračke, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Najbolja prevencija je nekorištenje pirotehnike i ostalih ubojitih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.

SAVJETI GRAĐANIMA:

  • suzdržite se od uporabe pirotehničkih sredstava
  • ako ipak koristite pirotehniku, obavezno pročitajte i pridržavajte se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
  • izbjegavajte korištenje pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima i tamo gdje se okuplja veći broj građana
  • ne koristite pirotehnička sredstva u prostorima gdje se nalaze eksplozivna i lakozapaljiva sredstva
  • ne bacajte pirotehnička sredstva ispod ili na vozila, na balkone ili ispod stakla
  • ne koristite pirotehnička sredstva pod utjecajem alkohola
  • ne bacajte pirotehnička sredstva u zonama gdje se nalaze kućni ljubimci i druge životinje
  • ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.

Dodatne informacije pogledajte u BROŠURI

Napomena: edukativni video

(tekst i foto:  MUP)