Žalujemo zbog smrti voljenoga prijatelja Zdravog Razuma

Bio je s nama puno godina. Nitko ne zna točno koliko je bio star jer je njegov rodni list davno izgubljen u birokratskoj crvenoj vrpci.
Bit će zapamćen po tome što se držao dragocjenih lekcija, kao “Znati kad se skloniti s kiše”, zašto “Ko rano rani dvije sreće grabi”, “Život nije uvek fer”, “Možda sam ja kriv”.

Zdrav Razum je živio po jednostavnim ekonomskim pravilima: “Ne troši više nego što zarađuješ” i isprobanim strategijama “Odrasli, ne djeca, vode stvari”. Njegovo zdravlje je počelo naglo propadati kada su uvedene dobro zamišljene, ali preopterećujuće regulative. Izvještaji o “6-godišnjem dječaku optuženom za spollno uznemiravanje jer je poljubio djevojčicu”, o “Učitelju koji je odpušten jer je kaznio neodgojenog učenika” su samo pogoršali njegovo stanje.
Zdrav Razum je izgubio tlo pod nogama kada su roditelji napali nastavnike jer rade posao koji su oni propustili napraviti u discipliniranju svoje neodgojene djece.
Propao je još više kada su škole morale dobiti roditeljski pristanak da bi djeca posjetila gdjekoju predstavu ili izložbu, ali nisu smjeli obavjestiti roditelje da je učenica trudna i želi napraviti pobačaj. Zdrav razum je izgubio želju za životom od kako je crkva postala biznis, a kriminalci počeli dobijati bolji tretman od svojih žrtava.
Zdrav Razum je pretučen odkada se ne smijete braniti od provalnika u svojem stanu jer vas provalnik može tužiti za napad. Zdrav Razum se konačno odrekao želje za životom kada je jedna žena propustila uvidjeti da je kava koja se dimi vruća, prolila ju je u krilo i odmah dobila ogromnu odštetu.

Zdrav Razum će biti ispraćen od njegovih roditelja, Istine i Povjerenja, od njegove supruge Diskrecije, od njegove kćeri Odgovornosti i njegovog sina Logike. Iza njega ostaju njegova 4 polubrata: Znam Svoja Prava, Hoću Odmah, Netko Drugi Je Kriv i Ja Sam Žrtva. Pogrebu nije prisustvovalo mnogo njih jer je vrlo malo njih uočilo da je otišao.”

Ako ga se ti još sjećaš, proslijedi ovu vijest. Ako ne, pridruži se većini i ne čini ništa.

(m)