„Za nasilje nema opravdanja”

Predavanjem se nastojalo se kod učenika potaknuti i razviti sposobnost prepoznavanja neprihvatljivog i nedozvoljenog ponašanja  

U četvrtak, 2. prosinca 2021. godine u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pribislavec, u Pribislavcu, u sklopu druge komponente nacionalnog preventivnog projekta “Imam izbor”, za učenike petih razreda održano je predavanje na temu „Za nasilje nema opravdanja”.

Predavanje je održala policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave, koja je učenike na zanimljiv način upoznala s pojmom što je to nasilje, vrstama nasilja, s posljedicama koje nasilje, kao nepoželjno društveno ponašanje izaziva te kako i od koga zatražiti pomoć.

Ovim predavanjem nastojalo se kod učenika potaknuti i razviti sposobnost prepoznavanja neprihvatljivog i nedozvoljenog ponašanja, stvoriti pozitivne stavove koji su u skladu s pozitivnim vrijednostima društva u kojem žive, podići svijest o potrebi prijavljivanja nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, a sve kako bi se izgradila kultura nenasilja među mladima.

Obzirom da se Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece od 2000. godine obilježava svakog 19. studenog na inicijativu UN-a i Women’s World Summit Foundation (WWSF) u cilju kreiranja kulture prevencije nasilja nad djecom te promocije dječjih prava, u sklopu Europolove kampanje „Reci ne!“ nastali su i različiti preventivni digitalni materijali namijenjeni zaštiti djece od koji su neki od njih bili su korišteni u sklopu ovog predavanja, više ovdje .

(tekst i foto: PU međimurska)