Više od 1000 građana tijekom vikenda razgledalo novootvoreni muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja, dojmovi su odlični

Nakon što je u petak manifestacijom Noć Riznice Međimurja za građane otvoren muzej nematerijalne baštine, tijekom posljednja tri dana besplatno ga je razgledalo više od 1000 posjetitelja koji su oduševljeni viđenim, izvijestila je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

Atraktivan, multimedijalni i interaktivni postav muzeja Riznica Međimurja podijeljen je u dvije glavne cjeline koje nude spoj povijesne i kulturne baštine s najmodernijom tehnologijom. U prizemlju je postav pod nazivom „Stoljeće utvrde“ kojim se interpretira burna povijest fortifikacije čakovečkog dvorca, dok je na prvom katu smješten postav koji interpretira nematerijalnu baštinu Međimurja pod nazivom “Minijature”.

Nakon razgledavanja Riznice Međimurja, građani se mogu popeti na vrh zvonika ili mogu uživati u prekrasnoj terasi podno zvonika na kojoj je smješten kafić. Dio postava čini igraonica, odnosno prostor za djecu u kojem se najmlađi mogu obući u jednog od članova plemićke obitelji Zrinski, mačevati, nacrtati svog „pozoja“, a za mlade ljubitelje tehnologije spreman je kinetički pijesak u kojem mogu izgraditi dvorac.

Prvo smo otvorili muzej onima kojima je namijenjen, a to su naši građani za koje želimo da s ponosom govore o ovom simbolu Međimurja, Starom gradu Zrinskih.“, poručuje župan Međimurske županije Matija Posavec. Manifestacijom Noć Riznice Međimurja novi muzej prvo je besplatno otvoren za građane tijekom vikenda, dok će se tijekom sljedećeg tjedna održati završna konferencija projekta kojom će muzej i službeno biti otvoren, a građani ga mogu razgledati od utorka do petka u vremenu od 8:00 do 18:00 sati te subotom i nedjeljom od 10:00 do 14:00 sati.

Elena Govedić

UO za poslove župana