Vincekovo u Općini Sveti Martin na Muri

“TRSEK MOJ, ZBUDI SE, DOSTA SI SPAL, DUGO NA TEBI SNEGEK JE STAL”

Vincekovo u našim krajevima tradicionalno obilježava početak vinogradarske godine. Obavljaju se prvi radovi u vinogradima, kreće se s rezidbom i priziva proljeće.

Župni vinograd na Venec bregu svake je godine bio nezaobilazno mjesto proslave, okupilo se uvijek mnoštvo ljudi koji su prisustvovali ceremoniji rezidbe trsa, njegovog „krštenja“, a uz to su se neizostavno gorice „okitile“ domaćim kobasicama i špekom kako bi donijeli plodnu i rodnu godinu.

Ove godine Vincekovo na Venec bregu zbog važećih epidemioloških mjera, neće se održati u tradicionalnom obliku, no stavljamo ovdje podsjetnik kako bi to izgledalo da je situacija povoljnija. Hvala župniku Župe sv. Martina biskupa, velečasnome Mladenu Gorupiću što je nastavio tradiciju i blagoslovio vinograd i sve ljude koji tokom godine mukotrpno rade u njemu.

Uživajte u fotogaleriji, a mi vas potičemo na šetnje našim dragim bregima gdje ćete zasigurno naići na vrijedne vlasnike gorica ili bar brajdi koje se polako bude. Čaša vina će vam se zasigurno naći u ruci.

Visit Sveti Martin na Muri

Visit Međimurje

David Novinščak, mag. oec.

TZ Sveti Martin na Muri