VIDEO: Anton Lisjak-Rastislav, Hrvat iz Međimurja i Slovenac iz Pomurja govori 25 jezika

Zovem se Anton Lisjak. Nadimak mi je Rastislav. Po obrazovanju sam diplomirani slavenski jezikoslovac, diplomant teologije i magistar povijesti. Teško mi je jednostavno odgovoriti na pitanje odakle sam rodom, budući da sam jednakim domom smatrao mjesto odakle je majka i mjesto odakle je otac. To su dva mala sela, jedno u hrvatskom Međimurju, drugo u slovenskom Pomurju.

Činjenica što mi je majka Slovenka, a tata Hrvat bitno je utjecala na moj jezični razvoj. Od djetinjstva su roditelji razgovarali s nama, svojom djecom svako na svom jeziku, mama na slovenskom, a tata na hrvatskom, odnosno svaki na svom dijalektu.

Tako smo sva djeca postali dvojezični. I roditelji obiju roditelja znali su najmanje dva jezika. Imali smo tu sreću da su se roditelji odnosili dobro prema svim Slavenima. Tata je slušao među ostalim ploče s ruskim i poljskim narodnim pjesmama. Tu su se našli i Slovaci i poneki Čeh. Na taj način sam došao u kontakt s velikim brojem slavenskih jezika već u djetinjstvu, premda sam ih učiti počeo znatno kasnije, s velikom posvećenošću tek od 19 godine.

Od malih nogu bile su mi bliske ideje sveslavenstva, što je znatno doprinosilo motivaciji za učenje slavenskih jezika. Danas govorim nekih dvadesetak jezika, dok neke samo dobro razumijem, međutim najjači jezici su mi: slovenski, hrvatski, poljski, ruski, slovački, engleski. Znanje jezika nastojim stalno usavršavati. Jezik se počne učiti jednom, a uči ga se do kraja života u postojanom kontaktu s njime.

Ovo su podaci koje nam je poslao Anton Lisjak-Rastislav, mladi poliglota koji je snimio video na svim jezicima koje govori te ga je objavio na svom YouTube kanalu.

Mi ovaj video objavljujemo, a vi ga možete s užitkom pogledati!

Pogledajte taj videzapis izravno na YouTube kanalu jer je vlasnik onemogućio reprodukciju na drugim web lokacijama.

https://www.youtube.com/watch?v=lUfYZnuGKgk&feature=player_embedded

(R. Tomanić, foto: snimka zaslona)