VELIK ODAZIV Djeca i odrasli uživali u gong zvučnim kupkama terapeutkinje Kristine Gite Kavran

Čakovečka terapeutkinja i vlasnica akademije “KaGita” Kristina Gita Kavran ovog je vikenda u zgradi Scheier Čakovec pod vlastitim vodstvom održala dvije gong zvučne kupke – “Energija povezanosti” za djecu i roditelje te “Vibracije vlastitog bića” za odrasle. Oba programa za cilj su imala pomoći sudionicima u opuštanju i rješavanju stresa te su pružila priliku za doživljaj ove jedinstvene zvukoterapije.

U prvom programu “Energija povezanosti” naglasak je bio na vibracijama zvučnih zdjela i gongova te je sudjelovalo sveukupno 5 obitelji, a same instrumente isprobala su i djeca.

– Djeca imaju svoje sumnje i stres, baš kao i odrasli, samo prilagođene njihovom svijetu. Prolaze kroz mnoge nove izazove tijekom učenja, ispunjavajući određene zahtjeve roditelja i ostalih odraslih ljudi u svom životu. Zapravo, moglo bi se reći da su gong kupke još bolje za djecu nego za odrasle. Sva djeca imaju koristi od zvučne terapije, jer gledamo to kao prevenciju – ispričala je Kristina vezano uz prvi program čiji je fokus prvenstveno bio na najmlađim sudionicima.

Zvučna kupka “Vibracije vlastitog bića” naglasak je ipak stavila na odrasle, gdje je 14 prisutnih imalo priliku iskusiti sve čari zvukoterapije, koja koristi određene frekvencije kako bi putem zakona rezonancije utjecala na svaku stanicu u tijelu i balansirala lijevu i desnu moždanu polutku. Koristeći različite vrste gongova – instrumenata koji nude isto toliko zvučne raznolikosti koliko i estetske i kulturološke, postizalo se jedinstveno osjetilno iskustvo u pronalasku mira i hirovitog spokoja.

– U samom početku programa “Vibracije vlastitog bića” prošli smo teorijski dio programa, dok je sama zvučna kupka trajala punih sat vremena. Zvuci gonga posjeduju moć koja vodi u stanje duboke opuštenosti, brisanja osjećaja za vrijeme i prostor, stoga je nerijetko da sudionici i zaspu. Nakon programa tijelom vlada mir, unutarnji spokoj i tišina. Raskošni zvukovi i vibracije nude odmor od vlastitih glasnih misli, tuđih očekivanja, briga, buke, gužve, nervoze, agresivnosti, užurbanosti i napetosti – poručuje terapeutkinja.

Ako ste propustili ciklus programa gong zvučne kupke, o individualnom radu ili novim terminima možete saznati na službenim stranicama “KaGita akademije”, a dio atmosfere s programa pogledajte u fotogaleriji! (m)