Uskoro opet cugom za Lendavu

Nakon što je linija Mursko Središće – Lendava ukinuta još devedesetih godina, na zamolbu ondašnjeg župana Lendave Antona Balažeka i inicijativu gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka ponovo je uspostavljena 2014. godine. Linija je uspješno djelovala sve do godine 2020. i pandemije koronavirusa, koji je sa sobom nosio i određene granične restrikcije i posljedično ukidanje navedene linije.

Župan Janez Magyar je ove godine zamolio gradonačelnika i saborskog zastupnika Dražena Srpaka da pokuša dogovoriti novo uvođenje te linije. Nakon višestrukih sastanaka s direktorom Hrvatskih željeznica Ukićem u tome se i uspjelo, pa će linija ponovo biti uvedena, a Lendava ponovno povezana željeznicom s “ostatkom” svijeta pošto je pruga u Lendavi slijepa i jedina mogućnost željezničkog povezivanja Lendave je preko Murskog Središća i Republike Hrvatske. S obzirom na činjenicu da je Republika Hrvatska od 1. siječnja 2023. godine članica prostora Schengena, to će putovanje učiniti i jednostavnijim.

Linija će ponovo zaživjeti 11. prosinca, što će biti i svečano obilježeno s obje strane granice. U privitku donosimo vozni red vlakova.

(GMS)