Uporaba svjetala i zimska oprema

 

Podsjećamo vozače motornih vozila da su u razdoblju od 1. studenoga ove godine do 31. ožujka sljedeće godine dužni i danju upaliti dnevna ili kratka svjetla, dok na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla. Također, podsjećamo bicikliste da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Ujedno, biciklisti koji se kreću kolnikom tijekom noći, a danju u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili nekom drugom reflektirajućom oznakom.

Kako su gume jedan od najvažnijih dijelova na vozilima, potrebno je u svakom godišnjem razdoblju imati odgovarajuće gume, pa tako podsjećam da je u Republici Hrvatskoj obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta, i to u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja. Zimska oprema potrebna je i na svim drugim prometnicama u vrijeme nastupanja zimskih uvjeta.

 

U predstojećem razdoblju nepovoljnijih vremenski uvjeta, svim sudionicima u prometu preporučujemo dodatan oprez, uz prilagođavanje brzine kretanja trenutnim uvjetima na cestama. Poseban oprez potreban je u uvjetima smanjene vidljivosti te kada su mokri i skliski kolnici. I naravno, ne upravljajte vozilima kada ste pod utjecajem alkohola.

 

(PU međimurska, foto: ilustracija)