Ukrajinski sastav Beton snimio “Kyiv Calling”, obradu hita grupe The Clash: “Kijev zove cijeli svijet, Izađite iz neutralnosti, dečki i cure”

Ukrajinski punk sastav Beton obradio je poznatu pjesmu “London Calling” britanske skupine The Clash i pretvorio je u “Kyiv Calling” kako bi progovorio o događajima u Ukrajini i prikupio sredstva za pokret otpora.

Tročlani bend, koji se sastoji od arhitekta, ortopeda i poduzetnika, snimio je svoju obradu hit pjesme iz 1979. u studiju u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu.

Nadaju se da će pjesma pomoći u prikupljanju sredstava za civilne operacije pokreta otpora Slobodna Ukrajina (FURM), poručili su iz FURM-a i dodali da je i The Clash pristao donirati sve prikupljene tantijeme FURM-ovom odjelu za komunikacije.

“Kyiv calling to the whole world (Kijev zove cijeli svijet) …Come out of neutrality, you boys and girls (Izađite iz neutralnosti, dečki i cure)”, glasi novi tekst pjesme.

Pjesma je popraćena videozapisima koji prikazuju ratna razaranja u Ukrajini.

VIDEO: ‘Kyiv Calling‘

“Mnogi ukrajinski glazbenici su sada na bojišnici ili u teritorijalnoj obrani. Ovaj put su zamijenili gitare oružjem”, rekao je pjevač iz benda Andrij Žolob i dodao da se nadaju da će ova pjesma pokazati ukrajinski duh i prkos “ruskoj agresiji”.

The Clash je bio jedan od najvećih sastava koji su proizašli iz britanske punk scene kasnih 1970-ih i imao je nekoliko hitova, uključujući “Should I Stay or Should I Go” i “Rock the Casbah”.

“The Clash je bio jedno od naših nadahnuća kad smo se zaljubili u punk rock i glazbu uopće, nema snobizma ili pretencioznosti u glazbi, imali su nešto za reći i svoje su mišljenje izrazili protiv ljudskog gnjeva. London Calling utjelovljuje sve to i jako smo sretni što možemo uzeti taj klasik i pretvoriti ga u našu vlastitu himnu s novim značenjem i životom”, rekao je Žolob.

Moskva svoje djelovanje u Ukrajini naziva “posebnom operacijom” kako bi oslabila vojne kapacitete svojeg susjeda i uklonila ljude koje naziva opasnim nacionalistima.

Ovdje možete pogledati i poslušati izvornu verziju pjesme, skupine The Clash.

(izvor: SLOBODNA DALMACIJA,hr, https://slobodnadalmacija.hr/, foto: Screenshot)

The Clash – London Calling (Official Video)