Udruga mažoretkinja i Puhački orkestar Mursko Središće sudjelovali na Festivalu folklora, puhačkih orkestara i mažoretkinja u Makedoniji

Naša priča iz Makedonije-Ohrida

Udruga mažoretkinja Mursko Središće i Gradski puhački orkestar Mursko Središće

U periodu od 12. do 16-og kolovoza na poziv organizatora iz Makedonije mažoretkinje i puhački orkestar Murskog Središća otputovali su na Internacionalni Festival folklora, puhača i mažoretkinja pod nazivom „Kostoski international festivals“

Na festivalu je sudjelovalo 8 skupina izvođača iz Hrvatske i Rumunjske. Sama festivalska večer bila je 13.kolovoza, a započela je svečanim defileom svih skupina koje su kroz ulice grada Ohrida pjesmom, glazbom i plesom te nošenjem zastava svojih gradova i zemalja izmamile turiste i domaće stanovništvo da ih prate i na zajedničkoj pozornici pogledaju pripremljeni program.

Naše mažoretkinje i puhači pripremili su polusatni program u kojem su  mažoretkinje izvele ukupno  6 koreografija u tradicionalnim i plesnim odorama, a puhački orkestar je izveo  moderne, ali i međimurske skladbe ,a kako bi se gledateljima približio kraj i zemlja iz koje dolazimo.

Sve točke su kod publike izmamile veliki pljesak i podršku tijekom izvedbi. Na veliko oduševljenje svih prisutnih posebna je bila točka kada su na pozornicu stali  puhači i mažoretkinje zajedno te su  izveli međimurski splet i s ponosom možemo reći i potvrditi da su svoj rad, svoj grad Mursko Središće i svoju zemlju  Hrvatsku predstavili na jedan fenomenalan i prekrasan način.

Osim sudjelovanja na festivalskoj večeri domaćin i organizator Gjoko Kostoski   pripremio nam je razgledavanje grada Ohrida ,njegovih znamenitosti , bili smo u muzeju bisera kod obitelji“ Filevi“ gdje nam je prezentirana priča o izradi Ohridskih bisera, ispričao nam je povijest njihovih manastira,  proveo nas kroz glavnu ulicu Ohrida ispunjenu njihovim turističkim ponudama, suvenirima, slasticama i svime što prezentira Makedoniju. Drugi dan smo brodom iz Ohrida krenuli prema manastiru Sv.Naum koji se nalazi južno od grada Ohrida, a uz samu granicu s Albanijom na visokoj stijeni iznad jezera. U neposrednoj blizini manastira nalaze se izvori Crnog Drima, a koji su najveći dotoci vode koji se ulijevaju u Ohridsko jezero. Osim razgledavanja manastira i šetnje kroz Sv.Naum imali smo popodne rezervirano za kupanje u Ohridu. Po povratku u hotel pripremili smo kratki program za našeg domaćina i uručili mu poklon koji prezentira naš grad. Kako nam se Ohrid jako svidio i prijepodne trećeg dana proveli smo u razgledavanju i šopingu, dok smo poslijepodne posjetili gradić Struga ,koji se nalazi na obali Ohridskog jezera ,na dijelu gdje Crni Drim istječe iz jezera i teče kroz grad te ga dijeli na dva dijela. U Strugi smo također imali slobodno vrijeme za druženje i kupanje u Ohridskom jezeru.

Na kraju naše zajedničke priče možemo reći da je prvo višednevno putovanje mažoretkinja i puhačkog orkestra prošlo u odličnoj atmosferi, veselom druženju, fenomenalnoj međusobnoj suradnji i savršenoj prezentaciji našeg rada, grada i zemlje iz koje smo otputovali u Makedoniju.

S nestrpljenjem očekujemo i veselimo se  idućem zajedničkom pozivu za gostovanje i zahvaljujemo se gradu Mursko Središće, svima koji su omogućili ovaj odlazak, a posebno svim članovima i članicama mažoretkinja i puhačkog orkestra na izvedbama, voditeljima Lari Podgorelec i prof. Petru Novaku što su ih pripremili, roditeljima i pratnjama koji su bili logistika i podrška te  predsjednici udruge mažoretkinja Lari Podgorelec i predsjedniku GPO Mursko Središće Ivanu Novaku koji su ovo putovanje pripremili tehnički, sretno i veselo priveli kraju.

Do neke druge zajedničke priče

pozdravljaju Vas članice i članovi  mažoretkinja i puhačkog orkestra  Mursko Središće …..

(tekst i foto: Lara Podgorelec)