U Orehovici 5. jubilarna “Orehijada – “festivala oreha i sega ka kcoj ide!”

“Orehijada – festival oreha i sega kaj kcoj ide” održava se od 2014. godine u organizaciji Općine Orehovica i Kulturno umjetničkog društva Fijolica stoga je ove godine priređen pravi mali jubilej.

Organizatori su se i ove godine potrudili da se mnogobrojni mještani i gosti uvjere zašto grb  i zastava Općine Orehovica na sebi nose, kao simbol, plod oraha koji je vezan uz povijest općine. Ovom manifestacijom pokušava se iz njega napraviti svojevrstan brend koji će postati prepoznatljiv u široj regiji.

Tako je ove subote u cjelodnevnom programu upriličeno predstavljanje međimurskih OPG-ova koji su izložili svoje proizvode (sireve, bučino ulje, med, dekorativne proizvode, proizvode od oraha i sa orahom ) dok je najveće zanimanje izazvalo ulje od oraha. I ove godine birala se „najfineša orehnjača, najbolši orehovec i najlepši kolač“.

Mimohodom kroz Orehovicu u pratnji Zrinske garde, lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, Puhačkog orkestra Općine Donji Kraljevec, mažoretkinja iz Nedelišća te djece predškolske skupine Osnovne škole Orehovica otvoren je i Međunarodni susret folklornih društava u kojem su sudjelovali Dječja folklorna sekcija KUD-a „Fijolica“; Folklorna skupina „Črnučan“ Ljubljana; KUD „Petar Preradović“ Đurđevac; KUD „Donji Vidovec“; Ženska vokalna skupina „Ftičice“; KUD „Tančec“ Jalševec Nartski, Rugvica; Međimursko folklorno društvo Ljubljana; KUD „Vidovec“ i KUD „Dragutin Domjanić“ Vugrovec.  Spomenuta Kulturno-umjetnička društava iz raznih krajeva naše domovine svojim bogatstvom i raznolikošću plesova i pjesama, te nošnji, oduševljavaju posjetitelje i približavaju im ljepotu i bogatstvo naše kulturne baštine.

U povodu 5.godine, malog jubileja, Orehijade pripremljena je i velika rođendanska torta koju su zajedno prerezali župani Međimurske i Varaždinske županije Matija Posavec i Radimir Čačić, zamjenica župana Sandra Herman, pročelnik Branko Sušec, zamjenica načelnika Općine Orehovica Dijana Novak, predsjednik Općinskog vijeća Marko Hunjadi i župnik župe Majke Božje Fatimske u Orehovici vlč.Damir Slamek.

Nakon službenog dijela za sve je posjetitelje organizirano neformalno druženje pod velikim šatorom u Orehovici

UO za poslove župana

Morana Kiš