U Nedelišću i Šenkovcu provedene preventivne aktivnosti u cilju zaštite najugroženijih sudionika u cestovnom prometu

U cilju preveniranja prometnih nesreća s najtežim posljedicama u kojima stradavaju pješaci i biciklisti, preventivci iz prometne policije vrlo često provode preventivne akcije kako bi spomenute kategorije sudionika u cestovnom prometu dodatno educirali, odnosno podsjetili na važna prometna pravila i propise

Proteklog tjedna, u utorak, 12. siječnja te u petak 15. siječnja 2021. godine u prijepodnevnim satima u Nedelišću i Šenkovcu, korištenjem Mobilnog preventivnog centra policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec proveli su preventivne aktivnosti usmjerene prema pješacima i biciklistima, koji nažalost često stradaju u prometnim nesrećama.

Analizirajući prometne nesreće s poginulim osobama tijekom proteklih pet godina na području Međimurske županije dolazimo do podatka da je u 40 prometnih nesreća sa poginulim osobama ukupno poginulo 45 osoba.


Kada se promatra svojstvo sudionika analiziranih prometnih nesreća tada se dolazi do podatka da je u promatranom razdoblju smrtno stradalo 14 vozača osobnih automobila, devet pješaka,  osam putnika u osobnom automobilu, šest vozača bicikla, tri vozača motocikla, dva vozača teretnih automobila, jedan putnik na traktoru, jedan putnik na četverociklu te jedan putnik u teretnom automobilu.

U cilju preveniranja prometnih nesreća s najtežim posljedicama u kojima stradavaju pješaci i biciklisti, preventivci iz prometne policije vrlo često provode preventivne akcije kako bi spomenute kategorije sudionika u cestovnom prometu dodatno educirali, odnosno podsjetili na važna prometna pravila i propise.

Preventivne aktivnosti u Nedelišću i Šenkovcu posebno su bile usmjerene prema osobama starije životne dobi. Naši najstariji žitelji vrlo često zbog nepridržavanja i nepoštivanja osnovnih prometnih pravila i propisa stradavaju u prometnim nesrećama. U zimsko vrijeme dani su kraći i brzo se smrači, čime se smanjuje vidljivost pješaka i biciklista koji sudjeluju u cestovnom prometu. Posebice ako nose tamnu odjeću, voze neosvijetljeni bicikl, nemaju reflektirajući prsluk i slično.

Za vrijeme akcije prometni preventivci brojnim pješacima i biciklistima podijelili su prigodne edukacijske materijale (letke, brošure…).

(tekst i foto: PU međimurska)