U Murskom Središću višnja procvala zadnjih dana kolovoza

Danas je naš fotoreporter Anđelko Jurak kod jedne obitelji u Murskom Središću snimio višnju u cvatu. Višnje inače cvjetaju u travnju pa smo malo pretražili internet i našli članak na portalu http://www.zagorje.com/clanak/lifestyle/foto-retrovegetacija-u-kasno-ljeto-procvala-tresnja u kojem piše da je također ovih dana u Poznanovcu procvala trešnja. Iako je to rijetka pojava nije neuobičajena što je navedenom portalu potvrdila agronomka Sanja Gregurić.

Agronomka Sanja Gregurić, viša stručna savjetnica za zaštitu bilja u Savjetodavnoj službi rekla nam je da to i nije neuobičajena pojava. – To se može dogoditi, pogotovo ako nešto prekine njezin tijek vegetacije, rano izgubi lišće ili se smrzne, onda se dogodi ta retrovegetacija. To se može isto dogoditi i na jabuci koja ima normalni tijek vegetacije da u jednom trenutku procvate. Moguće da je voćka oboljela od kozličavosti, rano joj je otpalo lišće i onda se to desi, da se biljka pobuni ili pogubi.

Evo to bi bilo stručno naučno objašnjenje, a nešto više o višnji pročitajte u nastavku.

Višnja (lat. Prunus cerasus L.) je voćna vrsta koja spada u koštičave voćke. U biljnoj sistematici spada u porodicu ruža (Rosaceae), rod Prunus i podrod Cerasus.

Nastala je križanjem domaće trešnje i divljih, kiselih vrsta. Prije otprilike 2.500 godina, zajedno s trešnjom, višnja se počela uzgajati i to najprije u Turskoj i Grčkoj, a zahvaljujući Rimljanima te dvije vrste proširile su se dalje po cijeloj Europi.

Zbog posebnih unutarnjih svojstava ploda, višnja se s pravom naziva plemenitom voćnom vrstom. Njezina najveća važnost je u prerađivačkoj industriji.

U Hrvatskoj se uzgaja u dva proizvodna područja, sjevernom kontinentalnom dijelu i u sredozemnom dijelu tj. u Dalmaciji. Proizvodnja višnje u ova dva proizvodna područja se itekako razlikuje. U Dalmaciji proizvodi se vrlo poznata sorta višnje zvana Maraska.

Višnja ima manju krošnju od trešnje te većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt.. Najbolje uspijeva na obroncima i blagim padinama okrenutim jugu, jugoistoku i istoku. Plod višnje je svijetlo ili tamnocrvene boje, slatkog ili kiselkastog okusa. Spada u rano voće, koje se manje jede u svježem stanju, a više se industrijski prerađuje (sokovi, džemovi, rakija, vino, nadjevi za konditorske proizvode, kompot itd.).

CVJETANJE:

Travanj

U travnju od drveća cvjetaju javor bijeli i voćke kao što su: breskva, jabuka, šljiva, trešnja, višnja, kruška i dunja (cvjeta od 4. do 5.mjeseca). U travnju i svibnju cvjetaju divlja trešnja, bazga, breza, divlji kesten, tamarika i javor mliječ.

Kolovoz 

Osmi mjesec predstavlja bespašno razdoblje, odnosno cvjeta vrlo mali broj biljaka. Stoga ovo razdoblje je pogodnije za pčelare koji sele košnice u odnosu na stacionarne pčelinjake. Osim toga, u osmom mjesecu pčele se prihranjuju šećernim sirupom kako bi se potaknulo – stimuliralo maticu na veće nesenje jajašaca u svrhu povećanja broja “zimskih pčela”.
Od zeljastih biljaka koje cvjetaju u kolovozu mogu se navesti: zlatošipka, metvica, a od drvenastih vrsta i šiblja to su: sofora, bršljan, kupina i vrijesak.

(R. Tomanić, foto A. Jurak)