U Hrvatskoj je s radom počeo istraživački portal Oštro, sestrinski portal renomiranog slovenskog portala Oštro.si

Istraživački portal Oštro stigao je na hrvatsku medijsku scenu. Radi se o hrvatskoj verziji portala koji već više od tri godine djeluje u susjednoj Sloveniji, s fokusom na teme koje su u javnom interesu stanovnika jadranske regije – Slovenije, Hrvatske, Italije – i njihovih susjeda.

“Do sada smo na slovenskom portalu povremeno objavljivali istraživačke priče iz Hrvatske, no potencijalnih priča za koje su potrebna detaljna istraživanja, bilo je previše pa smo odlučili da je napokon došlo vrijeme da formiramo hrvatsku ekipu,” najavila je Anuška Delić, osnivačica i glavna urednica Oštra. Kaže da su problemi korupcije, kriminala kao i narušavanja prirode za potrebe parcijalnih interesa u Hrvatskoj pa i šire, u jadranskoj regiji, duboki i brojni. Uz to, bliskost Slovenije i Hrvatske je olakšavajući faktor za kriminal različitih vrsta.

Oštrov novinarski kolektiv (Mašenjka Bačić, Ante Pavić i Anja Vladisavljević) u Hrvatskoj najavljuje da će njegovati istraživačko i podatkovno novinarstvo i boriti se da ostvari pravo svih građana na znanje i informaciju, poštujući najviše novinarske standarde i vlastiti etički kodeks, svjesni izazova koji su pred njima. Teme, kao što je recimo devastacija jadranske obale, zahtijevaju dugotrajno istraživanje za kojeg klasični mediji u vremenu lova na klikove nemaju kapacitete.

Osnivač hrvatskog centra – Oštro, Centar za istraživačko novinarstvo u jadranskoj regiji – nastao je u Ljubljani 30. ožujka 2018. godine iz uvjerenja da se prostor za kvalitetno novinarstvo neumoljivo smanjuje.

Slovenski Oštro, koji okuplja slovenske i hrvatske novinarke i novinare, član je GIJN-a, globalne mreže za istraživačko novinarstvo i partner je OCCRP-a, istraživačke mreže specijalizirane za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije.

(izvor; N1, https://hr.n1info.com/, foto: Oštro)