U Gradu Prelogu provedena preventivna aktivnost „Nepropisno parkiranje“

Svojom nazočnošću akciju su podržali ministar Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kao i pročelnik Grada Preloga  Željko Poredoš.

Proteklog utorka, 17. kolovoza 2021. godine između 8,00 i 10,00 sati na području Grada Preloga, policijski službenici Policijske postaje Prelog proveli su preventivne aktivnosti  vezano uz  nepropisno parkiranje i zaustavljanje.

Policijskim službenicima u provođenju aktivnosti priključio se i komunalni redar Grada Preloga, dok su svojom nazočnošću akciju podržali ministar Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darko Horvat kao i pročelnik Grada Preloga,  Željko Poredoš.

Prilikom postupanja izvršen je nadzor parkiranih vozila u Glavnoj ulici, Čakovečkoj ulici, Ulici Franje Glada, Ludbreškoj ulici, Ulici kralja Zvonimira i  Ulici Konopljišće, te je zatečeno 10 osobnih automobila koji nisu bili propisno parkirani ili zaustavljeni, i to:

  • na nogostupu – četiri vozila,
  • na dijelu kolnika koji je kao stajalište za vozila javnog prijevoza putnika obilježen oznakama na kolniku i prometnim znakom – dva vozila,
  • na udaljenosti manjoj od 15 metara ispred i iza znaka kojim je obilježeno stajalište za vozila javnog prijevoza putnika – dva vozila,
  • na biciklističkoj stazi ili  traci – jedno vozilo,
  • ispred kolnog ulaza u zgradu – jedno vozilo.

Policijski službenici su na vjetrobranskim staklima nepropisno parkiranih ili zaustavljenih vozila vozačima ostavili novi letak Policijske uprave međimurske „Zaustavljanje i parkiranje, kada i kako?“. Također,  letak je dijeljen ostalim vozačima koji su se zatekli uz vozilo te građanima.
Na ovaj način apelira se na svijest vozača kako svoja vozila ne bi ostavljali na nedozvoljenim mjestima i  tako ometali protočnost prometa i ugrožavali sudionike u prometu.

U narednom razdoblju na području Grada Preloga policijski službenici Policijske postaje Prelog obavljat  će pojačan nadzor nepropisno parkiranih ili zaustavljenih vozila. U slučaju utvrđivanja prekršaja poduzimat će propisane mjere i radnje, a sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Nadalje, istog  dana,  u vremenu od 10,00 i 11,00 sati policijski službenici obišli su i parkirališta  trgovačkih centara Grada Preloga (KTC, Plodine, Međimurke BS i Konzuma), gdje su građanima dijelili preventivne letke „Ne ostavljajte djecu samu u vozilima“, koji sadrže preporuke stručnjaka kao i kaznenu odgovornost roditelja.

Uz sve navedene  preventivne aktivnosti,  građani su upoznati s uvjetima i mogućnošću prijave mladih do 19. godina starosti na natječaj Policijske akademije, za upis u program redovitoga srednjoškolskog obrazovanja, kojim će steći kvalifikaciju za obavljanje policijskog posla.
Naime, nakon 10 godina Policijska akademija u rujnu 2021. godine ponovno pokreće program policijskog obrazovanja kroz 3. i 4. razred srednje škole.

(tekst i foto: PU međimurska)