Tjedan medijacije 2021., 18. – 22. listopada: Medijacija – najbolji dan u životu jednog konflikta

Hrvatska udruga za medijaciju (HUM), prva medijacijska udruga u RH, devetu godinu za redom organizira TJEDAN MEDIJACIJE, od 18. do 22. listopada 2021. Ove će se godine sve aktivnosti održati po drugi put online na ZOOM platformi. Tjedan je prava prilika za građane da besplatno riješe svoje sporove i informiraju se o medijaciji. Medijacije čije pokretanje pojedinačno ili zajedno predlože tijekom ovog Tjedna, u HUM-u će se provesti bez naknade (besplatno).

 

Tjedan medijacije je namijenjen svima zainteresiranima neovisno o tome imaju li konflikte ili ne. Želja organizatora je snažnije promovirati mirenje/medijaciju ne samo kao izvansudskog načina rješavanja sukoba i sporova, već i kao načina života te poslovanja. Kroz ovaj tjedan održat će se okrugli stolovi, i to „Medijacija-efikasno rješavanje sporova iz ugovora o osiguranju“ u suradnji s HANFA-om, te „Mladi i medijacija“ u suradnji s udrugom SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, kao i „Odvjetnici u medijaciji“ i „Građanski odgoj i medijacija“.

Pripremljena su četiri besplatna webinara za zainteresirane građane i medijatore. U četvrtak, 21. listopada 2021., svečano će se obilježiti „Conflict Resolution Day“- “Svjetski dan rješavanja sukoba” uz gostovanje i kratko izlaganje Gordane Ristin iz Društva medijatorjev Slovenije.

„Medijacija predstavlja sigurnu luku za teške razgovore, obnovu prekinute komunikacije, slušanje i razumijevanje te vraćanje odnosa na njegov početak. U medijaciji suradnja zamjenjuje suprotstavljanje. Umjesto jedni druge, sudionici medijacije napadaju zajednički problem i zajedno uz pomoć medijatora pronalaze rješenje skrojeno po njihovoj mjeri.

Nakon brze i kvalitetne nagodbe u medijaciji stranke rijetko propuste reći: “Uf, da smo samo za medijaciju saznali ranije!”

    predsjednik HUM-a dr. sc. Srđan Šimac

HUM je od Ministarstva pravosuđa i uprave RH akreditirana institucija za medijaciju i obuku medijatora. Osnovan je 29. rujna 2003. i utemeljen je na entuzijazmu i vjeri osnivača u način rješavanja sporova koji se temelji na dijalogu, međusobnom uvažavanju te razumijevanju stajališta i interesa suprotstavljenih strana. Udruga danas broji preko 1000 članova. Među njima su odvjetnici, suci, gospodarstvenici, učitelji, ekonomisti, socijalni radnici i stručnjaci iz mnogih drugih područja, ali i pravne osobe.

U skladu s pravnom stečevinom Europske unije te bogatom povijesti i razvojem mirenja na globalnoj razini, HUM provodi aktivnosti među građanima, organizacijama i javnosti usmjerene na upoznavanje s mogućnostima koje pruža medijaciju. Medijacija je izvrstan alat za preveniranje, poboljšanje i rješavanje svih vrsta životnih i poslovnih problema na mnogo brži, ekonomičniji, jednostavniji i ugodniji način.

U Centru za medijaciju HUM-a u 2019., 80 % medijacija je završeno nagodbom. U 50 % medijacija nagodba je sklopljena na prvom i jedinom sastanku. Medijacije su do nagodbe trajale prosječno 29 dana. Zadovoljstvo s medijacijom i s medijatorima je najčešće stopostotno neovisno o sklapanju nagodbe, a sve stranke koje su u HUM-u koristile medijaciju, preporučile bi je i drugima.

 

Ako i vi želite kreirati rješenje spora po vašoj mjeri, možda već samo u jednom danu, javite nam se.

Tijekom Tjedna medijacije i nakon njega, medijatori u HUM-u će vam pokazati kako.

 

Suzana Fugaj, mag.iur.

099/591 2313

[email protected]

www.medijacija.hr