Sveti Nikola pohodio i darivao djecu u središćanskim vrtićima

Danas je sv. Nikola pohodio djecu u svim vrtićima grada  Murskog Središća.

Sv. Nikola živio je u davna vremena u šumi, pored jednog sela gdje su živjela i bogata i siromašna djeca. Bogata su bila jer su imala roditelje koji ih vole, dovoljno hrane i prijatelje. Ali nisu imala igračaka, a ni obuće. Samo jedan par čizmica. Ipak su djeca vrijedno svaki dan čistila i pazila svoje čizmice, a na Nikolin imendan bi ih posebno lijepo ulaštila i stavila u prozor. Nikola bi navečer prolazio i u svaki prozor u kome je bila lijepa čizmica stavio bi jednostavnu drvenu igračku koju je sam napravio. Ali, godine su prolazile i Nikola je bivao sve stariji. Više na svoj imendan nije mogao ići u selo i donositi igračke, a mame nisu htjele da im djeca budu tužna ako ujutro nađu praznu čizmicu. I zato je svaka mama u tom malom selu stavila u čizmicu ono što je našla u kući. Kako su bili siromašni, to su bile jabuke, orasi, bomboni zamotani u šarene papiriće. A djeca su se probudila i bila sretna jer su već imala dovoljno igračaka i slatko ih je razveselilo.

U prekrasnoj  kočiji s još ljepšom konjskom zapregom  gospodina  Predraga Malovića  sv. Nikola i njegov stalni pratitelj krampus posjetili su svu djecu u vrtićima te im podijelile poklone u vidu slatkiša.

Krenuli su iz dječjeg vrtića  Maslačak, pa u  dječji vrtić Pahuljica , te dječji vrtić Dječja maštanja te završili u dječjem vrtiću u Peklenici.

Svugdje su dočekani  veselo i razdragano. Nije bilo straha ni od krampusa ni od šibe. Bomboni koje su sa sobom donijeli  sv. Nikola i krampus  bili su dovoljni da strah od krampusa potpuno nestane.

Veliku čast da danas  kao  sv. Nikola dijeli bombone i pohodi djecu u svim vrtićima imao je Miljenko Palnec, najbrži  hrvatski vatrogasac i zapovjednik DVD-a  Mursko Središće.

(Z. Rihtarec, foto: A. Jurak)