Šuga u Graditeljskoj školi Čakovec – što o tome kaže učenica Maria Dovečer?

Učenici isto kao i djelatnici Graditeljske škole Čakovec zgroženi su s činjenicom da u školi prevladava bolest, šuga. Ona je trenutno aktualna tema među učenicima ne samo Graditeljske škole, već i među učenicima iz drugih škola. Također je i aktualna među njihovim roditeljima koji strahuju za svoju djecu što je totalno normalno.

Učenici Graditeljske škole naveli su svoje razmišljanje koje ih navodi do zaključka da je problem školska higijena i čistoća. Više se tu govori da je razlog što u prostoru školskih toaleta nema wc papira, iako o tome nisu razmišljali kada ga je bilo. Papire su nabacivali po drveću, iz fore uzimali su ga kući, te sam u jednom slučaju bila prisutna radnji gdje je jedna učenica omotavala papirom  drugu učenicu. Također su naveli razlog nečistoću, a upravo su učenici oni koji više, manje rade nered koji neki ne pospreme za sobom.

Iako profesori upozoravaju da to počiste, učenici misle da za time nema potrebe jer su tu “čistačice kojima je to posao”. Čistačice sve rade kako bi održale školu čistom, kao što je na primjer kada par puta dnevno dođu u razrede i iznesu smeće iz njih. Također, školski domar čeka učenike ispred prostora gdje se učenici izuvaju kako bi zaustavio sve one koji se ne pridržavaju školskog reda koji zabranjuje da se po hodnicima škole i po učionicama hoda u patikama. Također je zabranjeno “ručati” u prostorima učionica gdje se nalaze računala. Dakle, radi se sve kako bi se spriječilo onečišćenje škole.

Svrab ili šuga je ipak došla iz Učeničkog doma gdje borave učenici iz Graditeljske škole, te rijetko koji iz drugih škola. Učenici zapravo tamo žive i za pojedine od njih i njihove načine života škola nije kriva. Dapače, tu su odgajatelji i svi djelatnici Učeničkog doma, koji bi trebali paziti o njihovom načinu života.

(Maria Dovečer)