Stotinu potomaka Zadravec Aleksandra i Terezije iz Križovca sastalo se na trećem obiteljskom druženju

Obiteljsko stablo prikazuje povijest obiteljske loze i sastavljeno je od imena i prezimena potomstva osobe. Prikaz obiteljskog stabla jedne osobe ili obitelji je dio rodoslovlja.

Za uključivanje imena živih i preminulnih osoba, rodbinskih i bračnih odnosa koriste se pisani i usmeni izvori.

Obiteljsko stablo pokazuje mušku liniju predaka (otac, djed, pradjed, itd.), te supruge, braću i sestre tih predaka. Dakako, moguće je napraviti i žensku liniju predaka, ali to bi bio izuzetno težak pothvat, budući da su gotovo uvijek žene uzimale prezime muškarca.

Prošireno obiteljsko stablo prikazuje sve grane stabla od najstarijeg poznatog pretka (sve potomke i njihove supruge, rekurzivno). Očito, ovakvo stablo može biti ogromno i može uključivati i više tisuća osoba. Što se samog prikaza tiče, vodoravni ili okomiti prikazi mogu biti izuzetno dugački po jednoj dimenziji, zato koristimo kružni prikaz, tako da sve stane na format A0.

Njegujući tradiciju svojeg prezimena svi članovo obitelji Zadravec iz Križovca koji potječu od Zadravec Aleksandra i Zadravec Terezije okupili su se već treći put na zajedničkom druženju u restoranu Royal u Vratišincu koje je održano jučer 02. studenog.

Podaci kojima raspolažu su sljedeći:

Djece Aleksandra i Terezije ima 11 (2 pokojna), unuka 29 (2 pokojna), praunuka 55 i prapraunuka 32. Ovo su zaista impozantne brojke koje premašuju stotinu potomaka (barata se s cifrom od 171) koji se sataju svake godine. Naravno da svi ne mogu biti prisutni no oni koji iz nekog razloga nisu spriječeni obavezno se odazovu.

Druženje uvijek protekne u srdačnoj atmosferi u kojoj se evociraju razne uspomene iz obiteljske povijesti kao i fenomenalnoj zabavi na kojoj se neki i međusobno upoznaju jer moramo priznati teško je upamtiti tolike rođake u obitelji koja bi uskoro mogla brojiti i  200 članova.

Obilježavanje ove obiteljske tradicije i njena kulminacija zajedničkim susretom za svaku je pohvalu, a možda posluži kao primjer drugim mnogobrojnim obiteljima da organiziraju nešto slično.

Mi smo se malo potrudili pa smo pronašli zanimljive podatke o prezimenu Zadravec koji će svakako biti od koristi svakome tko nosi ovo prezime.

Prezime Zadravec u modernoj Hrvatskoj

Prezime Zadravec uglavnom u Hrvatskoj nose Hrvati, većim dijelom iz Čakovca, a vrlo rijetko i Slovenci (iz Slovenije). U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Čakovcu i Zagrebu. U Novom Selu Podravskom u okolici Ludbrega svaki sedmi stanovnik prezivao se Zadravec.

Rasprostranjenost

U Hrvatskoj danas živi oko 1400 Zadraveca u 560 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 1400, pa je njihov broj ostao podjednak.
Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 35 gradova i 147 manjih naselja, najviše u Zagrebu (215), Čakovcu (115), Varaždinu (55), Svetoj Mariji u okolici Preloga (40), te u Murskom Središću (40).

Izvan Hrvatske

Najmanje 27 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Kanadu (9), Njemačku (8), Francusku (4), Švicarsku (2), Australiju (2), Ameriku (1), te u Španjolsku (1).
Prezime Zadravec (uključujući: ZadraveczZadravetz i Zadrawetz) prisutno je u 17 država na četiri kontinenta. Prezime “Zadravec” nosi oko 100 osoba u Americi, približno 80 u Austriji, te oko 70 osoba u Kanadi. “Zadravetz” nosi manji broj osoba u Kanadi i manji broj osoba u Americi. “Zadravecz” nosi oko 200 osoba u Mađarskoj i manji broj u Americi.

(R. Tomanić, foto: Tin Tomanić)