Što zapravo predstavlja zvijezda petokraka? Koristi se i u sotonističkim i crnomagijskim obredima

U prvom redu crvena petokraka zvijezda bila je simbol komunizma – idealnog društvenog uređenja, kao i općenito socijalizma – puta prema komunizmu.

Istina, pod znakom crvene zvijezde jedinice JNA napadale su i razarale tijekom agresije na Hrvatsku brojne hrvatske gradove i sela. Poginule su tisuće ljudi u obrani Hrvatske, mnogi su ostali s doživotnim invalidima, a zbog čega i ne treba čuditi opravdana averzija prema zvijezdi.

Istina je i to da se Hrvatska temelji i na antifašizmu čiji je simbol crvena zvijezda petokraka, svakako da su to dvije različite crvene zvijezde petokrake, piše Slobodna Dalmacija.

Pentagram ili petokraka zvijezda kao mistični simbol

Od svih zvijezda s pet krakova povijesno i religiozno je najinteresantniji pentagram kao mistični simbol u antičkoj i srednjovjekovnoj mistici i magiji.

Pentagram (grč. πεντάγραμμος, lat. pentagrammum) je petokraka zvijezda koja se sastoji od pet ravnih linija. Pentagram simbolizira četiri fizička elementa tj. zemljuzrakvatru i vodu, te duh. Ovisno o načinu crtanja tj. kojim potezom započinjemo njegovo crtanje govorimo o prizivajućem ili tjerajućem pentagramu.

Simbol pentagrama često se koristi u magijskim obredima. Pentagrami se ucrtavaju unutar magijskog kruga, na talismanima, kao i na magovoj odjeći. S jednim krakom uperenim prema gore simbolizira prirodu, odnosno mikrokozmos. S dva kraka uperena prema gore predstavlja materijalno prije duhovnog ili Sotonu i takav pentagram koristi se u sotonističkim i crnomagijskim obredima. Iako je bio korišten kroz povijest za razne druge religije, danas je najčešće korišten u sotonizmu.

(rt, Wiki, foto: ilustracija)