Središćansko jato gradskih „maskota“ bogatije za 11 mladih racika

„Maskote” Murskog Središća, popularne racike pojavile su se u gradskoj lučici 2013. godine. Njih četiri udomaćile se, pripitomile, a postale su atrakcija za sve Središćance, pogotovo one najmlađe kao i mnogobrojne turiste. Znale su one obilaziti i cijeli centar grada, prelaziti cestu preko zebre, posjetiti spomenik rudarima  Lapornik i onaj sv. Ivana Nepomuka, zalazile su u gradske kafiće i jednostavno se život bez njih nije mogao zamisliti.

Grad je osigurao kukuruz za njihovu dodatnu prehranu kojim ih svaki dan hrane Čipći i Čarli, a postale su i medijska atrakcija, posjećivali su ih ministri, najveći hrvatski mediji i TV kuće izvještavali su o njima.

Jato je s godinama doseglo gotovo 60 racika, a nedavno im se pridružilo još 11 njih koje su se izlegle u grmu u samom centru grada u središnjem parku. Inače one su do sada svoja jaja polagale na otoku u lučici no kako je ove godine on ostao ogoljen, promijenile su mjesto.

Odmah nakon što su se izlegla majka racika povela ih je kroz gradski park na njihovo stalno prebivalište, otok u lučici, gdje su se male racike odmah veselo počele kupati i prčkarati u vodi Mure.

Dakle, cijenjeni građani, ako želite vidjeti male tek izlegle racike, navratite sa svojom djecom na šetnicu i uživajte.

(R. Tomanić, foto Rajko Bogdan, rt)