Središćanac Rajko Bogdan da bi održao tradiciju postavio prvomajsku mojgu na svom ranču – predlaže da to bude gradski običaj

Razgovarali smo s poznatim Središćancem Rajkom Bogdanom inače pripadnikom JVP Čakovec i strastvenim njegovateljem i čuvarom tradicije svojeg kraja. Povod je bila prvomajska mojga, a evo što nam je rekao.

„Ja se sjećam da je ova tradicija prisutna u Murskom Središću 48 godina (sigurno i puno više) jer sam kod postavljanju svoje prve mojge imao 7 godina. Obično se postavljala na pošniku ili gmajni (sada prostor novog dječjeg vrtića i pilane Tekeli). Prije pojave korone mojgu smo znali kao i mnogi drugi postavljati u svojim ulicama, ali sve to je bilo spontano i samoorganizirano.

Ove godine, to jest jučer, jer se mojga postavlja dan prije Međunarodnog praznika rada, jednu sam postavio na svom privatnom posjedu u Žabniku ili kako to ja zovem na mome ranču kako bi obilježio ovu dugogodišnju tradiciju.

Moj prijedlog je da se u ovaj običaj uključi Grad Mursko Središće i da se jedna velika, službena mojga postavi svake godine na prostoru ribnjaka Zalešće. Tako bi mladi naraštaji u tome uživali, ali i upoznali tradiciju koju su imali njihovi roditelji, djedovi… Naime prava mojga se postavlja ručno, što je prilično teško i iziskuje puno znanja i umijeća.

Bratski DVD našeg DVD-a Mursko središće, Zgornja Kungota iz susjedne Slovenije, o ovome običaju objavio je i knjigu te nam mogu puno pomoći pri postavljanju mojge, nadam se već slijedeće godine.“

(R. Tomanić, foto: Rajko Bogdan)