Središćanac Elli radi umjetničke, unikatne instalacije i predmete od dijelova starih motora i automobila

 Hobi je naziv za aktivnosti kojima se ljudi bave zbog osobnog zadovoljstva, a ne zbog novčanih nagrada ili primanja. Kroz hobi osoba može proširiti znanje, vještinu i iskustvo te uspostaviti brojne kontakte s drugim ljudima.

Predmet hobija može biti umjetnost poput glazbe i plesa, slikanje, modelarstvo, maketarstvo, sakupljanja raznih predmeta, ali i razni radovi koji se obavljaju u vinogradu, voćnjaku, vrtu…

Ovom nabrajanju nikad ne bi bilo kraja jer pojam hobi je toliko rastezljiv i svekolik da se pod njim podrazumijeva sve čime se zanimamo, a to nas čini sretnim i ispunjenim. On seže od običnog interesa za neke stvari pa do fanatizma u kojem se ovoj vrsti zabave posvećuje cijeli život.

Jedan od neobičnih hobija ima simpatični i omiljeni Središćanac Zlatko Belši puno poznatiji pod nadimkom Elli. Kao dugogodišni član moto kluba Miners MC iz Murskog Središća svoju zaljubljenost u cestovne jurilice pretočio je u izradu umjetničkih instalacija i predmeta od starih dijelova motora i automobila. Kako nam je rekao ovime se bavi nekoliko godina, a do sada je izradio oko stotinu raznih unikatnih djela, a neke od njih izložio je na izložbi u Club House-u Minersa.

Većinu njih podijelio je svojim motoristima i drugim prijateljima pa se njegovi eksponati nalaze gotovo po cijelom svijetu. Kada dođe na neku Motorijadu u Europi prvo pitanje koje mu postavljaju domaćini je, da li je donio kakvu umjetninu koja bi krasila njihov klub. Naravno da takav poklon Elli nikad ne zaboravlja, a to posebno oduševljava svakog koji se domogne nekog njegovog rada.

Inspiraciju crpi iz svog osobnog nadahnuća, a za neke znance instalacije je izradio prema njihovoj želji. Materijal i dijelove nabavlja gdje god stigne pa je zbog njih “potegao” s prikolicom čak do Kutine kamo ga je pozvao njegov prijatelj da isprazni “starudiju” iz jedne tvrtke. Da bude u trendu s vremenom i situacijom jednu instalaciju nazvao je KORONA.

Za izradu nekog predmeta ponekad mu trebaju samo sati, a ponekad mjeseci, jer kako veli nikad ne završava rad dok on ne dobije oblik kakav je zamislio i dok za to ne pronađe sve potrebne dijelove. Zanimljivo je to da za izradu eksponata ne koristi zavarivanje nego su svi “šrafljeni” što im dodatno diže kvalitetu.

Svoj sadašnji život teško bi zamislio bez ovog hobija kojemu je potpuno predan I koji mu pruža toliko sreće i zadovoljstva.

Naš razgovor Elli je završio znakovitom rečenicom: “Ovo je tek početak!”, a mi mu želimo da napravi još puno, puno ovakvih predmeta koji će ukrašavati prostorije ili okoliš njegovih prijatelja koje ima u cijelom svijetu.

(R. Tomanić, foto: rt, ZB)