Spasio gradsku maskotu raciku ispred jurećih kamiona

Možda će netko reći ili pomisliti kakva je ovo vijest, pa nije spašen netko tko je htio skočiti s mosta u Muru ili se baciti pod vlak, no spasiti jednu životinju od sigurne pogibije i k tome još jednu od gradskih maskota racika, zaslužuje jednaki tretman kao i prije spomenute imaginarne situacije.

Danas ujutro prije 7 sati sreli smo u centru Murskog Središće poznatog Središćanca Marijana Jurovića – Đača inače velikog i dokazanog ljubitelja životinja, najboljeg djelatnika godine u Hrvatskoj, zaposlenika Murs-ekoma, pasioniranog sakupljača svih stvari i pisanih dokumenata o Murskom Središću, osnivača legendarnog malonogometnog kluba Afix i još mnogo, mnogo toga što jednostavno ne možemo sve nabrojiti.

U rukama je držao gradsku maskotu raciku koja je bila vidno šokirana i potresena. Kada smo ga upitali što se dogodilo rekao nam je sljedeće:

„Oko 6,30 sati krenuo sam na posao i ispred svoje kuće (koja se nalazi nekih 300 metara od centra grada uz prometnicu kojom dnevno prođe i 500 kamiona) ugledao sam na sredini ceste izbezumljenu raciku kako pokušava manevrirati između mnogobrojnih kamiona i automobila. Inače nije uobičajeno da racike odu tako daleko od svog obitavališta u gradskoj lučici, znaju prošetati centrom i tržnicom, no ova je očigledno zalutala i nije se znala vratiti. Došao sam do nje, uhvatio ju i evo sada je nosim u lučicu gdje će se sigurno smiriti u poznatom ambijentu i društvu drugih racika.“

Središćanci su inače veoma ponosni na svoje maskote racike, najviše ih vole najmlađi, a i velika su atrakcija mnogobrojnim turistima koji se obavezno slikaju s njima. Zahvaljujući Đaču njihov broj koji se nedavno povećao mladim racikama, ostati će isti, a mi mu za ovo što je učinio čestitamo!

(R. Tomanić, foto, rt)

rpt