Sljedećeg tjedna “Dani tehničke ispravnosti motocikala”

Akcija je prvenstveno usmjerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede te ima isključivo preventivno – sigurnosni karakter

Foto: HAK/CVH/MUP

U razdoblju od 22. travnja (ponedjeljak) do 27. travnja (subota) 2024. godine, pod pokroviteljstvom Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa provest će se preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti motocikala i mopeda pod nazivom “Dani tehničke ispravnosti motocikala”.

Kao što je poznato, motocikli i mopedi te ostala vozila L kategorije, posebno su ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, a dolaskom ljepšeg vremena svakodnevno se povećava njihovo sudjelovanje u prometu na cestama, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na tu kategoriju vozila.

Akcija je prvenstveno usmjerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede, ima isključivo preventivno – sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača motocikala i mopeda da preventivno kontroliraju ispravnost vlastitog vozila kako bi sigurno sudjelovali u prometu, odnosno izbjegli prometne nesreće uvjetovane tehničkom neispravnošću vozila. Vlasnici vozila se u akciju uključuju dobrovoljno, a težište je na pružanju savjetodavne i tehničke pomoći stručnih osoba stanica za tehnički pregled s ciljem uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu.

Preventivno-sigurnosna akcija provodi se u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske, Stanicom za tehnički  preglede vozila Posavec (Čakovec), a sastoji se od besplatne kontrole tehničke ispravnosti vozila za vrijeme cijelog radnog vremena stanica za tehničke preglede vozila i naplaćuje se samo onim vlasnicima vozila koji dođu na redovni ili preventivni tehnički pregled ili neko drugo službeno ispitivanje. Radno vrijeme Stanice za tehnički pregled vozila Posavec (Čakovec) je od ponedjeljka do petka od 7 do 20 sati te u subotu od 7 do 14 sati.

Akcija će se provoditi na slijedeći način:

  1. Dragovoljnim odlaskom vozača u stanicu za tehnički pregled vozila, gdje će se na vozilima besplatno pregledavati osnovni sklopovi bitni za sigurnost prometa na cestama i sastojci ispušnih plinova (bez sudjelovanja policijskih službenika), cijelog radnog tjedna tijekom ukupnog radnog vremena stanice za tehnički pregled vozila. Vozače je potrebno poticati da preventivno kontroliraju ispravnost vlastitog vozila kako bi sigurno sudjelovali u prometu, odnosno izbjegli događanje prometne nesreće uvjetovane tehničkom neispravnošću vozila. Težište je akcije na pružanju savjetodavne i tehničke pomoći stručnih osoba s ciljem uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu.
  1. Obavještavanjem vozača prilikom redovnog nadzora prometa od strane policijskih službenika o provođenju akcije, odnosno gdje i kada mogu besplatno kontrolirati tehničku ispravnost svojeg vozila. U slučaju da vozilo nije u roku tehnički pregledano ili registrirano, policijski službenici će postupati po odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno te prekršaje će sankcionirati.

(PU međimurska)