Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka – Vinkov ‘zlatni lipov med’ u četiri osnovne škole

Nakon što je minulog tjedna pčelar i medar Mladen Vinko iz Murskog središća za svoj med od lipe dobio najviše priznanje i Zlatnu medalju za kvalitetu i općinio ljubitelje vrhunskih medova, on ga sada šalje ili nosi među potencijalne potrošače. A hvale vrijedna je njegova odluka da se uključi u Program ‘Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu’ koji je osmislila Hrvatska vlada. Besplatno, kako to čine veliki majstori zanata, Mladen Vinko je Osnovnim školama Mursko Središće, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Sveti Juraj na Bregu, poklonio ‘zlatni lipov med’ kako bi ga učenici 1.razreda mogli konzumirati i steći saznanja o medu kao prehrambrenom proizvodu i kao lijeku koji ublažuje posljedice mnogih bolesti.

Ravnatelji, učitelji i djeca radosni su zbog ovog Vinkovog  čina, kao i spoznaje koliko je med dragocjen u ljudskoj osobito dječjoj prehrani. A upravo to je cilj i svrha Program Školskog mednog dana koji se u Hrvatskoj provodi od 2018. godine.

Naime, hrvatska vlada ovim programom želi kod djece podići svijest o potrebi konzumiranja meda stvorenog kod lokalnih pčelara i medara, te tako ukazati na značaj pčelarstva cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, obzirom da 84 posto biljnih vrsta i 76 posto proizvodnje hrane u Europi zavisi o oprašivanju koje obavljaju pčele.

(tekst i foto: Stjepan Mesarić)