Sabornici maskirani, a nastavnici više neće morati dolaziti u školu, Plenković naciji: ”Ostanite kod kuće”

Na sjednici Vlade na kojoj je glavna tema situacija s koronavirusom. Ministar Vili Beroš potvrdio je da je u Hrvatskoj broj zaraženih narastao na 102.

Sjednica Vlade ne održava se u Banskim dvorima, nego u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice, kako bi među ministrima mogao biti veći razmak.

“Svi su ministri tu, što govori o ozbiljnosti situacije”, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković i podsjetio koje su sve mjere na snazi od ponoći. Broj zaraženih narastao je na 102, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Premijer je potvrdio da će Vlada poduzeti sve što je u njezinoj moći da pomogne gospodarstvu. Rekao je da za paket zakona očekuje potporu u Saboru, a naglasio je da je Vlada na telefonskoj sjednici prihvatila neke amandmane oporbe. Zahvalio je zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti obrane. Apelirao je na poseban oprez sugrađana starije dobi da se pridržavaju mjera i na njihove obitelji i volontere da im pomognu. ”Ostanite kod kuće”, poručio je. Rekao je da se Hrvatska nikada nije suočila s ovakvom situacijom i da su mjere strože nego što smo dosad imali u Hrvatskoj. Večeras će se obratiti naciji kako bi ponovio da je situacija izvanredna, javlja DNEVNIK.hr

Ministar Beroš izvijestio je o najnovijim podacima u Hrvatskoj i svijetu te rekao da zabrinjava dnevni porast zaraženih u Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj. Tvrdi da je hrvatski zdravstveni sustav spreman odgovoriti na svaki scenarij. I on je apelirao na disciplinu i solidarnost svih građana te podsjetio na upute.

Beroš je izvijestio o pripremnim radnjama za osnivanje respiratornog intenzivističkog centra za liječenje oboljelih od koronavirusa (KB Dubrava). Uspostava centra planirana je tako da se dio objekata bolnice žurno osposobi za prihvat bolesnika. Glavna zgrada je plan B. Slični primarni centri uspostavit će se i u Rijeci, Splitu i Osijeku. Vlada je donijela odluku o pružanju pomoći Oružanih snaga Ministarstvu zdravstva za vrijeme trajanja epidemije. Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je Hrvatska vojska spremna osigurati dodatne kapacitete za zbrinjavanje bolesnika i postavljanju šatora u KB-u Dubrava. ”Počinjemo odmah, radit ćemo u tri smjene i sve će biti gotovo u dva dana”, najavio je.

Vlada je dala upute za rad državnih uprava, ali i javnih službi. ”Trebaju biti pripremljeni na drugačiji oblik rada s ciljem sprječavanja širenja zaraze”, rekao je ministar uprave Ivan Malenica. ”Ravnatelji i čelnici tijela visokih učilišta, srednjih i osnovnih škola dužni su organizirati rad ustanova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja tako da se nesmetano odvija nastava na daljinu”, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. To znači da nastavnici više neće morati dolaziti u škole. I dalje treba osigurati prihvat djece u vrtićima i nižim razredima za roditelje koji rade.

Najnovije vijesti iz minute u minutu možete pratiti ovdje.

(izvor: https://dnevnik.hr/, foto: ilustracija)