Rijetka i zaštićena riba glavatica pronađena uginula na šetnici uz rijeku Muru u Murskom Središću

Glavatica se odlikuje izduženim i valjkastim tijelomGlava ove ribe je velika sa velikim ustima, u kojima se nalaze izrazito jaki zubi. Boja tijela je karakteristična, nema crnih ni crvenih pjega, ali je cijelo tijelo prošarano tamnim prugama koje su izuvijane, što joj daje mramorast izgled, pa otuda i njeno latinsko ime (marmoratus). Peraja su svijetlosiva do žućkasta. Jedna je od najkrupnijih salmonidnih riba. Može narasti do 140 cm i postići masu od 30 kg. Obično su takvi primjerci rijetki, a najčešće se vide jedinke od 4 do 8 kg. Živi do 25 godina.

Kao i ostale pastrmke, i glavatica naseljava brze, bistre, čiste i kisikom bogate vode. Uglavnom živi u dubljim virovima sa podvodnim stijenama, gdje traži skrovište.

Glavatica naseljava relativno usko područje balkanske strane Jadranskog sliva te neke rijeke i jezera sjeverne Italije, dok je u ostalim dijelovima svijeta do danas naučnici nisu opisali. Glavatica se susreće u rijekama PoSoči i njenim pritokama, rijekama Istre, Bosne i Hercegovine (NeretvaUna i Drina), Crne Gore (Zeti i Morači), a moguće i u Albaniji (u Bojani i Bijelom Drimu)-Wiki

Glavatica je zaštićena vrsta pa je ribolov dozvoljen isključivo umjetnim mamcima – velikim varalicama (vobler, žlica, copf, razne silikonske tvorevine) i umjetnim muhama (velikim strimerima). Pribor je također adekvatan tome – težak i robustan štap težine bacanja 150 do 300 grama, role velikog kapaciteta kalema, jake udice (monofili većeg promjera i upredenice).

Ribolov na glavaticu je težak. Od ribolovca zahtijeva veliku energiju i dobru kondiciju. Puno prijeđenih kilometara uz vodu uz stalno zabacivanje varalice, dobro poznavanje terena i virova gdje se ova riba nalazi, a sve to u hladno doba godine i zimske uvjete, često uz snijeg, hladan vjetar i vijavicu. (www.agroportal.hr)

No da je ima i u rijeci Muri svjedoči jedan primjerak koji je ovih dana pronađen na šetnici u Murskom Središću između dva mosta. Također po njoj se zove i SRD Glavatica iz Preloga.

Fotografije ove uginule ribe poslao nam je Zlatko Breglec koji ju je i pronašao. (rt)